Afschaffing belastingvermindering passiefhuizen vernietigd

De wet op de afschaffing van de belastingaftrek voor passiefhuizen en lage energiewoningen is gedeeltelijk vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Dat meldt het Passiefhuis Platform. Enkele passiefhuisbouwers hadden hiervoor het initiatief genomen. Met deze vernietiging geeft het Hof het signaal dat het niet correct was dat bouwheren met energiezuinige plannen door de afschaffing eind 2011 plots voor het blok kwamen te staan.

In 2011 waren er heel wat bouwheren met vergevorderde plannen voor het bouwen van een passiefhuis of lage energiewoning. Toen de belastingaftrek voor deze energiezuinige huizen eind 2011 werd afgeschaft, stonden ze voor het blok. Ze hadden zich immers verbonden om zeer energiezuinig te bouwen, rekening houdend met de fiscale voordelen waardoor hun project haalbaar werd. 

Toen de spelregels later veranderden, konden ze plots niet langer van de belastingvermindering genieten en klopte hun bouwbudget ook niet meer. Enkele energiezuinige bouwers vochten daarop de afschaffing van de fiscale voordelen voor passiefhuizen en lage energiewoningen aan.

Geen beroep mogelijk
Tegen deze uitspraak van het Hof is geen beroep meer mogelijk en de federale regering moet nu een nieuwe wet uitwerken die de discriminatie wegwerkt in de overgangsbepaling. Die behandelde de belastingplichtigen verschillend al naargelang ze al dan niet tijdig een passiefhuiscertificaat konden voorleggen. 

Ze discrimineerde bovendien ten opzichte van de andere afgeschafte fiscale maatregelen (zonnepanelen, condensatieketel, etc...) waar de datum van het contract en niet van een certificaat bepalend was voor het in aanmerking komen voor een eventuele belastingvermindering.

De federale regering, de administratie en het Passiefhuis-Platform zullen wellicht overleg starten om te bepalen hoe de dossiers van de benadeelden alsnog kunnen behandeld worden. 

Bron:
Passiefhuis Platform, mei 2013

Gerelateerde artikels

6% BTW op afbraak en heropbouw: nu is het moment!!

Je oude huis renoveren, uitbreiden, een nieuwe woning laten bouwen, een bouwgrond vinden… Het is soms moeilijk om de juiste keuze te maken! Goed nieuws! Onlangs besliste de Ministerraad om de toepassing van het verlaagde BTW-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw uit te breiden , en dat voor de jaren 2021 en 2022.
Lees meer

Kant-en-klaar bouwen? Dit betekent het voor je budget!

Overweeg je om met een sleutel-op-de-deurfirma in zee te gaan? Het grootste financiële voordeel is misschien wel dat je op voorhand al exact weet wat je nieuwe huis of appartement zal kosten. Wil je vooral goedkoop bouwen? Dan ga je beter met een eigen architect en aannemer aan de slag. Ontdek hier wat kant-en-klaar bouwen betekent voor jouw budget.
Lees meer

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons