Afschaffing belastingvermindering passiefhuizen vernietigd

De wet op de afschaffing van de belastingaftrek voor passiefhuizen en lage energiewoningen is gedeeltelijk vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Dat meldt het Passiefhuis Platform. Enkele passiefhuisbouwers hadden hiervoor het initiatief genomen. Met deze vernietiging geeft het Hof het signaal dat het niet correct was dat bouwheren met energiezuinige plannen door de afschaffing eind 2011 plots voor het blok kwamen te staan.

In 2011 waren er heel wat bouwheren met vergevorderde plannen voor het bouwen van een passiefhuis of lage energiewoning. Toen de belastingaftrek voor deze energiezuinige huizen eind 2011 werd afgeschaft, stonden ze voor het blok. Ze hadden zich immers verbonden om zeer energiezuinig te bouwen, rekening houdend met de fiscale voordelen waardoor hun project haalbaar werd. 

Toen de spelregels later veranderden, konden ze plots niet langer van de belastingvermindering genieten en klopte hun bouwbudget ook niet meer. Enkele energiezuinige bouwers vochten daarop de afschaffing van de fiscale voordelen voor passiefhuizen en lage energiewoningen aan.

Geen beroep mogelijk
Tegen deze uitspraak van het Hof is geen beroep meer mogelijk en de federale regering moet nu een nieuwe wet uitwerken die de discriminatie wegwerkt in de overgangsbepaling. Die behandelde de belastingplichtigen verschillend al naargelang ze al dan niet tijdig een passiefhuiscertificaat konden voorleggen. 

Ze discrimineerde bovendien ten opzichte van de andere afgeschafte fiscale maatregelen (zonnepanelen, condensatieketel, etc...) waar de datum van het contract en niet van een certificaat bepalend was voor het in aanmerking komen voor een eventuele belastingvermindering.

De federale regering, de administratie en het Passiefhuis-Platform zullen wellicht overleg starten om te bepalen hoe de dossiers van de benadeelden alsnog kunnen behandeld worden. 

Bron:
Passiefhuis Platform, mei 2013

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons