Architecten en gemeenten hebben weg naar digitale verhaal gevonden

Op amper vier maanden tijd werden meer dan 14.500 bouwaanvraagdossiers digitaal ingediend bij de gemeenten. Het aantal digitale omgevingsvergunningen, waarbij de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning zijn samengevoegd, neemt een minder hoge vlucht, maar daar is de algemene invoering pas voor 2018. Volgens Axel Ronse (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister Joke Schauvliege (CD&V), zijn de gemeenten klaar om in het digitaal vergunningenverhaal te stappen.

"De vraag is en blijft wel of het Vlaams digitaal platform technisch volledig performant zal zijn tegen 1 januari 2018". Oorspronkelijk was het de bedoeling om op 23 februari definitief van start te gaan met de digitale omgevingsvergunning, een administratieve vereenvoudiging waar al jaren over gesproken wordt.

Uitstel
Ondanks maandenlange voorbereidingen bleek het digitaal loket op Vlaams niveau niet tijdig klaar te zijn om probleemloos te werken en meer dan 70.000 dossiers per jaar af te handelen. Er werd gekozen voor een gefaseerde invoering. Vlaamse en provinciale dossiers zijn gestart op 23 februari, net als 6 proefgemeenten (Beersel, Diest, Dilsen-Stokkem, Herstappe, Langemark-Poelkapelle en Staden). De algemene uitrol is opgeschoven naar januari 2018.

Digitale bouwaanvraag
Intussen zit het aantal digitale bouwaanvragen wél in de lift. Sinds 23 februari moeten aanvraagdossiers door professionelen (architecten) ook digitaal gebeuren. Op enkele maanden tijd zijn er ruim 14.500 aanvragen digitaal ingediend. "De enorme stijging van het aantal digitale bouwaanvraagdossiers stemt mij hoopvol. Het toont aan dat zowel architecten als gemeenten de weg naar het digitale verhaal gevonden hebben", zegt N-VA-parlementslid Ronse.

De cijfers van het aantal digitale omgevingsvergunningen liggen een stuk lager: 712 sinds 23 februari. Het gaat om 66 Vlaamse dossiers, 362 provinciale dossiers en 284 gemeentelijke dossiers. Ronse: "Het is logisch dat het aantal digitale omgevingsaanvragen lager ligt, omdat voorlopig enkel grote projecten op Vlaams of provinciaal niveau behandeld worden. Het gros van de aanvragen worden op gemeentelijk niveau behandeld."

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons