Aansprakelijkheidsverzekering aannemers: dit heb jij eraan

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering?

De verzekering op de tienjarige aansprakelijkheid geldt voor alle problemen rond stabiliteit, stevigheid en wind- en waterdichtheid van je woning. De aansprakelijkheid geldt tien jaar lang vanaf het moment dat je de (ver)bouwwerken aanvaardt, en dat alleen voor (ver)bouwwerken van woningen of appartementen waarbij je verplicht een architect onder de arm moet nemen.


Dit betekent het voor jou

Heb jij als (ver)bouwer nu baat bij die verplichte aansprakelijkheidsverzekering? Niet echt, althans volgens de aannemers die de enquête invulden. 85% van hen denkt dat de verzekering bijna nooit moet of kan tussenkomen. 41% laat weten dat hun eigen administratieve last sinds de invoering is gestegen. Bovendien betaal je als (ver)bouwer meer voor je project dan eerst. Soms zelfs té veel, zeggen de aannemers.

Dubbel verzekerd? Dubbel betalen

Hoe dat komt? Heel wat projecten zijn nu dubbel verzekerd: zowel de hoofdaannemer als de onderaannemers sluiten namelijk een verzekering af. “De klant betaalt zo twee keer voor dezelfde dekking”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Om dat te vermijden, moeten onderaannemers de verzekering tijdelijk kunnen opzeggen als die voor de hoofdaannemer al verplicht is.”

Tip: Ga je (ver)bouwen en werk je samen met een aannemer? Controleer dan of die verzekerd is. Is dat niet het geval? Dan zoek je best iemand anders. Zo sluit je oneerlijke concurrentie en andere problemen uit. Uit de enquête van Bouwunie blijkt dat amper 60% van de (ver)bouwers het verzekeringsattest van de aannemer opvraagt.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons