Aankoopmakelaar inschakelen: wel of geen goed idee?Een huis kopen is zo eenvoudig nog niet. Er komt veel administratief en juridisch werk bij kijken, en bovendien kan de spanning behoorlijk oplopen – het is tenslotte één van de duurste aankopen van je leven. De verkopende partij heeft zeer waarschijnlijk een verkoopmakelaar; is het verstandig daar een aankoopmakelaar tegenover te zetten?

Voordelen van een aankoopmakelaar inschakelen
Laten we beginnen met te zeggen dat het in ieder geval nooit kwaad kan om een aankoopmakelaar in de hand te nemen, vooral als je het gevoel hebt door de bomen het bos niet meer te zien.  Een aankoopmakelaar kan je namelijk veel stress en uitzoekwerk besparen als je niet thuis bent in het hele koopproces. De makelaar kent de markt en de regelgeving natuurlijk en kan de hele zakelijke kant voor zijn of haar rekening nemen. Een goede aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je het huis voor de beste prijs kunt kopen en probeert ervoor te zorgen dat je achteraf geen vervelende verrassingen tegenkomt. Ook kan hij of zij zonder emoties of spanningen het biedproces ingaan, waar jijzelf misschien onverstandige beslissingen zou hebben genomen. En zelfs het voorbereidende werk kun je bij een aankoopmakelaar neerleggen: hij of zij brengt je wensen in kaart en gaat op zoek naar geschikte woningen om te bezichtigen.

Nadelen van een aankoopmakelaar inschakelen
Het eerste nadeel heb je zelf waarschijnlijk al bedacht: de extra kosten die een aankoopmakelaar met zich meebrengt. Die liggen over het algemeen tussen de 1 en 2% van de aankoopsom van het huis. Het is natuurlijk helemaal aan de koper om te bedenken of dat het waard is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om slechts bij een gedeelte van het koopproces een aankoopmakelaar in te schakelen.  Zo kun je natuurlijk prima zelf de zoektocht voor een woning starten, maar vind je het misschien prettig om bij de onderhandelingen en het tekenen van het koopcontract een aankoopmakelaar aan je zijde te hebben. Er gaan ook verhalen dat het nodig is een aankoopmakelaar te hebben, alleen al omdat de verkoopmakelaar erop uit zou zijn je een poot uit te draaien. Hoewel de verkoopmakelaar de belangen van de verkopende partij behartigt, is het overdreven ervan uit te gaan dat je daarom “bedrogen” wordt.

Ook zonder aankoopmakelaar kun je een prima deal sluiten.
Of je nu wel of geen aankoopmakelaar besluit te nemen, het is altijd essentieel alles schriftelijk vast te leggen rondom de aankoop van een woning. Zo heb in het slechtste geval altijd “bewijs”, en gaat er verder niets mis, is het toch fijn om zaken na te kunnen kijken. Voel je prettiger en zekerder met een makelaar, let er dan op dat hij of zij aangesloten is bij een makelaarsvereniging. In Nederland zijn de drie grootste verenigingen NVM, VBO en VastgoedPRO. In België is de grootste erkende groep van aankoopmakelaars Vastgoedcoach

Bron:
http://blogeurope.billionhomes.com/aankoopmakelaar-inschakelen-wel-geen-goed-idee


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag