Woonlening: aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Je persoonlijke situatie speelt natuurlijk een rol: je moet meerderjarig zijn. Sommige banken geven echter wel een lening aan minderjarigen, als iemand van de dichte familie (ouders of grootouders) daarvoor garant staat. Je moet ook over een bankrekening in België beschikken, maar het is niet verplicht om de Belgische nationaliteit te hebben.

Wat met je inkomen?

Verder is er natuurlijk ook je professionele situatie: als je werkloos bent of net van job bent veranderd, is er weinig kan dat je een lening vastkrijgt. Hoe meer anciënniteit je geniet bij je werkgever, hoe opener de bank zal staan ten opzichte van je dossier. Een zelfstandige zal het altijd moeilijker hebben dan een werknemer om een bank te overtuigen, zeker als die werknemer geniet van een contract van onbepaalde duur.

Financiële situatie

Als je op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat, zijn je kansen om een lening te krijgen erg klein. Bovendien moeten je inkomsten groot genoeg zijn om de lening “comfortabel” te kunnen afbetalen. Over het algemeen wordt 33% als acceptabel aangenomen: je lening zou niet hoger mogen zijn dan een derde van je inkomen. In de praktijk zijn banken vaak wel wat toleranter en verwachten ze dat je nog € 1.500 overhebt na betaling van je lening.

Eigen inbreng?

De eisen rond eigen inbreng variëren van bank tot bank. Sommige banken weigeren om meer dan een bepaald percentage (80 of 90%) van de aankoopprijs van de woning te betalen. Het is dan aan jou om het schrijfgeld, de kosten van de notaris en het restbedrag van de aankoopprijs te betalen. Als je al eigenaar bent van een andere woning en je die woning als garantie inzet, heb je veel meer kans!

Bron
Immovlan

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag