Woning kopen? Afbetalen ging nog nooit zo vlot!


Eén op vier is herfinanciering


De Belgische banken kenden vorig jaar 3,8 % meer nieuwe kredieten toe dan in 2018.In het laatste kwartaal van 2019 kregen vooral in Vlaanderen veel kopers een nieuwe lening toegekend: maar liefst 69,1% meer in vergelijking met dezelfde periode tijdens het jaar ervoor. De reden? De afschaffing van de woonbonus speelt daar volgens de Nationale Bank een belangrijke rol in. Opvallend is dat het aantal herfinancieringen met maar liefst 87,8% is gestegen. Dat betekent dat één op vier nieuwe kredieten in 2019 een herfinanciering betrof.

Minder wanbetalers

Hoewel Belgen dus steeds meer lenen, betalen ze dat krediet ook beter terug. Het aantal leners met een betalingsachterstand daalde in 2019 al voor het derde jaar op rij, en dat met 5,1%. Het aantal wanbetalingen daalde dan weer met 6,3%. Concreet hebben vorig jaar ruim 336.000 Belgen iets minder dan 500.000 wanbetalingen gedaan.

Het totale achterstallige bedrag daalt dan weer met 5,3 % tot 2,7 miljard euro. Het gemiddelde per persoon bedraagt 11.416 euro, al loopt dat sterk op als je leent voor een woning en niet voor bijvoorbeeld een wasmachine of auto. Het aantal personen met een lopende schuldenregeling daalde eind vorig jaar met 6,4%, het aantal nieuwe dossiers bleef stabiel.

Bron
Livios

Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag