Wie betaalt voor een verstopte afvoer in een appartement?

Je bent eigenaar van een appartement. De afvoer van het bad, toilet of de lavabo blijkt verstopt te zijn en je moet er een loodgieter bijhalen. Wie betaalt dan de kosten van de ontstopping? Ben je verzekerd voor eventuele schade?

Je stelt vast dat het water niet meer wegloopt uit je bad of dat je wc niet meer doortrekt. Wat je zelf ook doet, je krijgt het probleem niet opgelost. Hoe ga je dan te werk?

Bel de syndicus

Veeleer dan zelf zomaar een loodgieter of een firma gespecialiseerd in ontstoppingen te laten langskomen, neem je best contact op met de syndicus. Hij kan iemand bij je langs sturen. Die persoon kan meteen zien waar de verstopping zich situeert en of dit al dan niet in de gemene delen zit.

Wie betaalt?

Afhankelijk van waar de verstopping zit zal jij, dan wel de vereniging van mede-eigenaars de kost van de ontstopping moeten betalen. Het zou nu eenmaal niet correct zijn dat jij moet betalen voor een probleem dat ergens verder in de afvoer zit en waar je helemaal zelf niet voor verantwoordelijk bent. Laat je zelf iemand langskomen (en ga je niet langs de syndicus) dan kan er discussie ontstaan of je diens rekening wel kan laten betalen door de vereniging van mede-eigenaars.

Verzekerd voor de schade?

Misschien heb je in je eigen appartement wel schade door de verstopping (zo bv. waterschade). Die schade kan je dan mogelijks verhalen in het kader van de blokpolis van het gebouw. De kost van de ontstopping op zich is integendeel geen schade die je kan terugvorderen van de verzekeraar.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag