Welke factoren bepalen de prijs van je woning?

Sta je op het punt om je woning te verkopen? Dan moet je daar natuurlijk ook een prijskaartje aan vasthangen. Dat is niet eenvoudig. Bovendien heeft je eigen woning een emotionele waarde die voor potentiële kopers niet van tel is. Wij leggen je uit welke factoren van belang zijn.

Notarissen en vastgoedmakelaars hebben voeling met de marktprijzen. Zij kunnen de waarde van een vastgoed prima inschatten door hun expertise. Wil je je huis zelf verkopen? Dan kun je beroep doen op een schatter. Of je kunt zelf een prijs op het vastgoed kleven. Weet wel dat je huis niet verkocht raakt als je prijskaart te hoog is. 

Ligging

De ligging is een eerste belangrijke factor wanneer je de prijs wilt betalen. Standaard zijn woningen in het stadscentrum het duurst. En voor een huis in de stadsrand mag je meer vragen dan voor een woning op het platteland. Klinkt logisch, toch? 

Grootte van het perceel

De prijs van een woning op een perceel van 3 are is uiteraard lager dan de prijs van eenzelfde woning op 10 are. Toch zijn er enkele opmerkingen. Zo is de breedte van een lap grond bijvoorbeeld veel belangrijker dan de lengte. De breedte bepaalt immers de maximale afmetingen van een voorgevel. Daarnaast is ook enkel de eerste 50 meter diepte belangrijk om een prijs te bepalen. De prijs van een perceel van 50 meter diep zal niet veel lager liggen dan die van 75 meter diep in dezelfde omgeving. 

Bewoonbare oppervlakte

De belangrijkste factor om de prijs van een woning te bepalen, is de bewoonbare oppervlakte. Voor een huis in goede staat mag je gemiddeld zo’n 750 tot 1.200 euro per vierkante meter tellen. Een woning die bijna volledig gerenoveerd dient te worden, is nog goed voor 500 euro per vierkante meter. 

De materiaalkeuze en staat van het pand speelt natuurlijk ook een rol. Heb je overal in huis parket liggen? Dan kom je onmiddellijk in een hogere schijf te liggen dan een woning waar uitsluitend goedkope laminaat gebruikt werd. Hetzelfde geldt voor het type beglazing (enkel of dubbel). 

Een voorbeeld:

Dorien en Mike willen hun woning in Diepenbeek verkopen. Ze hebben een recente, instapklare half-open bebouwing in prima staat op een perceel van 5 are. Voor de grond in een stadsrand kunnen ze 200 euro per vierkante meter tellen. Hun woning van 170 m2 bewoonbare oppervlakte telt 2 verdiepen. 

Grond:
500 m2 X 200 euro = 100.000 euro
Woning:
Gelijkvloers: 100 m2 x 1.100 euro = 110.000 euro
Eerste verdiep: 70 m2 x 850 euro = 59.500 euro
Totaal: 269.500 euro

Voor appartementen kun je echter geen grondprijs meetellen. De prijs per vierkante meter ligt daarom iets hoger. Reken op 1.400 tot 2.000 euro per vierkante meter. 

EPC

Als je een woning wilt verkopen, ben je verplicht om een EPC-attest te kunnen neerleggen. Zo’n attest bepaalt hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger en hoe meer je voor de woning mag vragen. 

Extra’s

Naast de waarde van de grond en de woning zijn er vaak nog extra’s die je bij de totaalsom kunt optellen. Voor speciale toepassingen – zoals domotica, airco en een alarminstallatie – of energiezuinige investeringen – een zonneboiler of zonnepanelen bijvoorbeeld - mag je een surplus aanreken. Ook een gemetste tuinberging, garage(box) zwembad of carport kan extra’s opleveren. 

TIP!

Meestal heb je zelf al wel een idee wat je huis waard is. Iedereen probeert ook om hetgeen hij of zij zelf betaald heeft, terug te vorderen. Houd er echter rekening mee dat je niet gratis kunt wonen. Als je vijf jaar geleden 200.000 euro voor een woning hebt betaald zonder er extra in te investeren, wil je wellicht opnieuw 200.000 euro voor je woning vragen. De marktwaarde is immers gestegen. Onthoud wel dat je zelfs nog een goede deal hebt gemaakt als je de woning ‘slechts’ voor 190.000 euro verkoopt. Je kunt gedurende vijf jaar namelijk geen enkele woning huren voor 10.000 euro (of 2.000 euro per jaar). 

Bron:
Hebbes


Deel dit artikel

Download ons ebook

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag