Waarom je best boven je budget een huis zoekt

Je zal het zien: plots vind je je droomhuis maar blijkt het te duur. Bedenk: het leven is aan de durvers! Beperk je bij je zoektocht niet tot huizen die netjes binnen je budget passen, maar bekijk ook iets duurdere woningen. Als je goed onderhandelt, wordt je droom betaalbaar en jij dolgelukkig.

Welke prijs wilt de verkoper?

De eigenaar en de makelaar bepalen samen een vraagprijs. Ze houden er rekening mee dat kopers een lager bod uitbrengen en voorzien een veilige marge. Dat betekent dat heel wat verkopers bereid zijn een lagere prijs te aanvaarden. Maak daar gebruik van. 

Het spel van vraag & aanbod

Als een huis een lange tijd te koop staat, vermindert de interesse. ‘Daar zal wel wat mis mee zijn’, denken mensen dan. De woning is te duur geprijst en mist het juiste doelpubliek. Na enkele maanden wordt de prijs naar beneden gecorrigeerd. 

Tip: doe een search op Hebbes.be boven je eigen budget: zo vind je deze woningen en bied jij als eerste de juiste prijs. 

Onderhandel slim

Informeer bij de vastgoedmakelaar of er ruimte is voor een bod. Die is er natuurlijk niet als er twintig geïnteresseerden op de eerste bezoekdag verschijnen. Durf een behoorlijk stuk van de prijs afdoen en wacht af of de verkoper een tegenbod doet. 

Als dat nog te hoog lijkt, doe je een tweede bod en wacht je weer af. Zo kom je uiteindelijk bij een prijs uit die voor alle partijen aanvaardbaar is. 

Meevallers nadien

De meeste kopers hebben nog geen volledig zicht op het financieel plaatje achteraf. Soms heeft een groot oud huis een klein kadastraal inkomen en betaal je het tarief van vijf procent registratierechten (‘klein beschrijf’). 

Koop je een woning waar nog werk aan is? Misschien maak je kans op interessante premies. Hield je trouwens rekening met de fiscale aftrek van je woonlening? Zo besparen jij en je partner elk jaar extra euro’s. 

Ken jezelf

Ga op voorhand bij één of meer banken informeren naar leningsvoorwaarden en rentevoeten. Stel nauwkeurig je budget samen en denk na over je plannen voor de volgende vijf jaar. De gouden regel is: durf boven je budget te kijken maar blijf er wel mooi binnen als je koopt! 

Bron:
Hebbes


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag