Voor hoelang kan je een garagebox verhuren?

Je bent eigenaar van één of meerdere garageboxen die je wil verhuren. Voor hoelang kan je zo’n contract precies aangaan? Met welke spelregels moet je allemaal rekening houden?

Als je een garagebox verhuurt gelden de wettelijke regels die van toepassing zijn op het verhuren van woningen waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft niet. Er gelden dan ook totaal andere regels wat betreft de duur van zo’n overeenkomsten.

Bepaalde duur
Je kan zo’n overeenkomst vooreerst voor een bepaalde duur afsluiten (bv. voor een jaar, twee jaar enz). Kom dan meteen overeen dat de overeenkomst van rechtswege en zonder ingebrekestelling op de einddatum eindigt. Deed je dat niet stuur dan sowieso een opzegbrief. Bij gebreke daaraan riskeer je namelijk dat de overeenkomst verlengd wordt. Tenzij je andere afspraken maakte kan je zo’n overeenkomst voor bepaalde duur tijdens de looptijd daarvan overigens niet opzeggen.

Onbepaalde duur
Je kan de huurovereenkomst ook voor een onbepaalde duur afsluiten. In dat geval kan je in het huurcontract overeenkomen welke opzegtermijn moet worden nageleefd om de overeenkomst te beëindigen. Je kan die termijn zelfs laten verschillen voor de huurder en de verhuurder. Op dat vlak beschik je over een grote contractuele vrijheid.

Er staat niets op papier
Staat er niets op papier dan wordt zo’n huurovereenkomst aangegaan voor onbepaalde duur. Elk van de partijen kan deze dan beëindigen door een opzegtermijn van één maand na te leven.

Gerelateerde artikels

Deze drie mogelijkheden heb je als je al negen jaar (ver-)huurt

De meeste huurovereenkomsten voor een woning of appartement waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, worden aangegaan voor negen jaar. Maar wat gebeurt er bij het verstrijken van die termijn? Kan de huurder dan verder blijven huren? Is daarvoor een nieuwe huurovereenkomst nodig?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Dit riskeer je als je de huurprijs niet vermeldt op een affiche ‘te huur’!

Als je zelf een huis of appartement wil verhuren, hang je daar wel eens een bordje of affiche uit waarop vermeld wordt dat het pand te huur staat. Maar waarom zet je daar maar beter de gevraagde huurprijs op? En wat riskeer je als je dat niet doet?
Lees meer

Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Als je een huis of appartement verhuurt mag je daar niet meer te pas of te onpas binnengaan. Je hebt wel het recht een zekere controle te houden over je eigendom.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons