21 februari 2019

“Vertrouwen in vastgoed blijft groot, alsook wens om woning te bezitten”

Volgens de vastgoedindex van vastgoedspeler ERA en de KU Leuven zijn de prijzen van huizen in Vlaanderen in 2018 gestegen met 4,8 procent en de appartementen met 5,3 procent ten opzichte van 2017. Terwijl de prijsstijgingen sinds 2008 in lijn lagen met de inflatie, is er de afgelopen twee jaar sprake van een versnelling. Kopers wilden in het vierde kwartaal van 2018 4,8 procent meer geld neerleggen voor hetzelfde huis, op dezelfde ligging als in het vierde kwartaal van 2017. Dat blijkt uit de Vastgoedindex van ERA en de KU Leuven, die de werkelijke prijsontwikkeling van een bepaalde woning berekent door rekening te houden met alle kenmerken die invloed hebben op de prijs. De werkelijke prijsstijging van eenzelfde appartement bedroeg 5,8 procent.

Ontleencapaciteit

"Dat de vastgoedprijzen terug sneller konden stijgen, ligt in lijn met de toegenomen inflatie, stabiele intrestvoeten, gedaalde werkloosheid en verminderde registratierechten", zegt vastgoedeconoom Sven Damen van de KU Leuven. Hij voerde de studie uit. Historisch gezien stijgen de woningprijzen in ons land sneller dan de inkomens, wat zou kunnen wijzen op een overwaardering van vastgoed. Maar volgens Damen bepaalt de ontleencapaciteit van huishoudens de woningprijs: bij een stijging van het inkomen, een lage intrestvoet en een gunstige regeling van de woonfiscaliteit, stijgt de ontleencapaciteit en zullen de prijzen dus volgen. Als we kijken naar de verhouding tussen ontleencapaciteit en woningprijs, blijkt er geen sprake te zijn van overwaarding of een "zeepbel".

"Dat betekent uiteraard niet dat woningprijzen niet zouden kunnen dalen", zegt Damen. "Bij een stijging van de intrestvoet met 0,5 procentpunt daalt de ontleencapaciteit met 5 procent. Al is er op korte termijn nog niet onmiddellijk sprake van dergelijke stijging in de intrestvoeten." Iain Cook, bestuurder van ERA Belgium, verwacht geen grote veranderingen in het aantal transacties of de prijzen in 2019: "Het vertrouwen in vastgoed blijft onverminderd groot, en zo ook de wens om een woning te bezitten." Cook verwacht ook geen grote veranderingen in de lage rente, "al is er natuurlijk wel de nodige onzekerheid over de economische ontwikkelingen op Europese en Belgische schaal, door de verkiezingen, Brexit, en vertragende Duitse economie".

Bron
ImmoProxio

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag