8 mei 2015

Het bedrag van de toegekende premies voor energiebesparende renovaties van woningen zit fors in de lift. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2015.

Terwijl in 2014 de premies voor dak-, vloer-, spouwmuur- en andere isolatie daalden, is er in het eerste kwartaal van 2015 een kentering. Dat blijkt uit cijfers van het aantal en vooral de bedragen van de uitgekeerde REG-premies. Die worden betaald door de netwerkbeheerders om rationeel energieverbruik te bevorderen.

Mogelijk anticipeert de Vlaming op de eerder aangekondigde hervorming en kiest hij het zekere voor het onzekere. ‘Een hervorming is nodig, want we zien dat de interesse voor bepaalde premies afneemt terwijl er nog veel werk is in Vlaanderen’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). ‘We willen het systeem vereenvoudigen om mensen ertoe aan te zetten eindelijk eens werk te maken van die energiebesparende ingrepen.’ Die hervorming wordt over enkele maanden voorgesteld.

In het eerste kwartaal van 2015 bleef dakisolatie de populairste vorm van energiebesparing. Het aantal dossier steeg jaar op jaar met 28 procent, terwijl het totale bedrag aan premies met 50 procent toenam. ‘De aanzienlijke toename van het uitgekeerde bedrag betekent dat grotere dakoppervlaktes zijn geïsoleerd: grotere daken, maar ook meer oppervlakte in totaal’, zegt Turtelboom. Sinds 2014 zijn de maximale dakoppervlaktes waarvoor een premie kan worden aangevraagd afgeschaft. Bovendien is er voor dakisolatie ook een federale belastingvermindering.

Voor vloer- en kelderisolatie steeg het aantal dossiers met 27 procent en het totale uitgekeerde bedrag met 35 procent. Minder Vlamingen investeerden in spouwmuur-, buitenmuur- en glasisolatie, maar ook daar werden grotere oppervlaktes geïsoleerd.

Het aantal dossiers voor de in 2014 ingevoerde combipremie neemt elk kwartaal toe. Wie zowel muren als glas isoleert, krijgt daarvoor een hogere premie dan beide premies afzonderlijk.

Bij niet-woongebouwen, zoals bedrijfspanden en winkels, daalt het totaal aantal dossiers, maar stijgt het totaal uitgekeerde bedrag aan energiepremies (+ 34,7%). Ook dat wijst erop dat grotere oppervlaktes worden geïsoleerd.

De Vlaamse regering nam al initiatieven om energiezuinige renovaties te stimuleren. Sinds begin dit jaar kan met een energielening tot 10.000 euro geleend worden op vijf jaar tegen een rente van 2 procent. Kwetsbare groepen lenen renteloos.

De teller staat intussen op 1.094 energieleningen. En in de geplande hervorming van de schenkingsrechten voor vastgoed is in een lager tarief voorzien voor wie voor 10.000 euro energiebesparende werken uitvoert.

Bron:
Tijd


Twitter Facebook Google-plus

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag