Stijgende woningprijzen in 2016 en 2017

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal de lage rente steeds meer Belgen aansporen om een woning te kopen. Hierdoor zouden de prijzen van huizen en appartementen met 1 procent stijgen in 2016 en met 2 procent in 2017. Dat blijkt uit een recent rapport van de kredietbeoordelaar over de Europese vastgoedmarkt. Maar wat betekent dit nu voor jou als eigenaar of toekomstige koper?

Historisch lage woonrente: tijd om te kopen?

De woonrente staat inderdaad historisch laag nu de rentevoet onder 1 procent duikt. Als toekomstige koper zou je wel gek moeten zijn om niet te kopen, toch? In theorie biedt de lage woonrente inderdaad interessante perspectieven. Maar in praktijk blijkt de aankoop van een nieuwe woning iets moeilijker te liggen. De banken gaan immers niet altijd mee in de hoerasfeer rond de lage rente. Als nu ook de woningprijzen stijgen, dreig je als toekomstige koper dus twee keer te verliezen en worden er uiteindelijk minder woningen verkocht. 

Streng kredietbeleid van de banken

Bij het aangaan van een lening profiteren bijvoorbeeld enkel trouwe klanten met een laag risicoprofiel en een laag leenbedrag van deze lage rentevoeten. Bovendien moet je ook vaak een aanzienlijke som als voorschot op tafel kunnen leggen. Voor een doorsnee woning van 250.000 euro betekent dit al snel 50.000 euro cash, exclusief 25.000 euro registratiekosten. Een aanzienlijk bedrag dat niet iedereen zomaar kan voorschieten. Zeker voor de jonge generatie is het vaak moeilijk om zo een eigen woning te kopen. 

Hoogste registratierechten van Europa

In vergelijking met andere Europese landen heft België torenhoge registratiekosten. Zo betaalt een koper gemiddeld 10 procent van de aankoopprijs aan de fiscus, terwijl het Europese gemiddelde op 5,3 procent ligt. Nu ook de woonbonus wordt teruggeschroefd in Vlaanderen en zelfs verdwijnt in Wallonië en Brussel, vermindert bovendien het belastingvoordeel voor toekomstige kopers. Dat maakt het kopen van een eigen woning er zeker niet makkelijker op. 

Conclusie

Kortom: stijgen de woningprijzen terwijl de banken een streng kredietbeleid aanhouden en de overheid hoge registratiekosten blijft heffen? Dan is het afwachten of de lage rente effectief meer Belgen zal aansporen om een woning te kopen. 

Bron: Immoweb

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons