Renoveren? Met deze 4 tips baadt je woning in natuurlijk licht.

Het is een goed idee om wat vaker naar buiten te gaan, maar er zijn ook heel wat manieren om extra daglicht en frisse lucht in huis te laten. “Steeds meer mensen beseffen de voordelen van daglicht en meer frisse lucht”, vertelt Anouk Taeymans. “Bij een renovatieproject ligt mijn focus eerst op de kwaliteit en de manier waarop het daglicht binnenvalt. Ik probeer in mijn interieuradvies de hoeveelheid binnenvallend daglicht te maximaliseren en de natuur zoveel mogelijk in huis te laten.”

1. Maak praktische veranderingen

Een eerste tip van Anouk Taeymans: “Raak niet gefixeerd op de look zodat je de echte motivatie van de renovatiewerken niet vergeet: je woning verbeteren voor jouw dagelijks leven. Zorg er daarom voor dat al jouw plannen een betekenisvolle impact hebben. Plaats bijvoorbeeld niet zomaar ergens een dakvenster, maar strategisch boven je eettafel zodat je meteen een verschil merkt. Zo kan je optimaal profiteren van het daglicht dat jouw huis binnenkomt.” 

2. Hou rekening met het tijdstip van de dag

De stand van de zon heeft een invloed op het uiterlijk van een kamer. “De kamers in je woning kennen op elk moment van de dag een andere lichtinval, afhankelijk van hun oriëntatie en de positie van de zon”, legt Anouk Taeymans uit. 

3. Kijk naar buiten

Ook de omgeving van je woning speelt een rol bij je renovatieplannen. “Alle kamers met een mooi uitzicht of met zicht op je tuin benut je best optimaal. Het omgekeerde geldt ook. Het heeft weinig zin om een extra raam of dakvenster te plaatsen, als die op een bakstenen muur uitgeven. Dan bestaan er andere oplossingen zoals een lichttunnel. Ook ideaal voor bijvoorbeeld een zolderkamer”, adviseert Anouk Taeymans. “Want het is niet altijd eenvoudig om zomaar een extra raam te installeren.”

4. Hou rekening met de regelgeving

Bij het verbouwen van je woning moet je je ook aan de wettelijke richtlijnen en beperkingen houden. Vooral als je woning als beschermd staat geregistreerd. “Het is belangrijk dat je je aan deze regels houdt. Woon je in een oud gebouw dat beschermd is? Dan bestaan er ook oplossingen die passen bij de stijl van je woning en voldoen aan de richtlijnen.”

Bron
Livios

Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag