Nooit eerder zoveel woningen verkocht

Stijging in elke regio

Zowel in Brussel, Vlaanderen als Wallonië vonden er nog nooit zoveel vastgoedtransacties plaats. Brussel kent 5% meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen en Wallonië steeg het vastgoedvolume ongeveer 8% ten opzichte van 2018. Ook in alle Vlaamse provincies schoot het aantal transacties de hoogte in. Antwerpen is koploper, met een stijging van maar liefst 10,7% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018: iets meer dan een vierde van alle Vlaamse transacties. Limburg kent met 4,9% meer verkochte woningen de kleinste stijging.

Huizen blijven het populairst

In Vlaanderen en Wallonië ging het begin dit jaar in ongeveer 45% van de vastgoedtransacties om huizen.
Het meest verkochte vastgoedtype? Dat zijn traditionele woningen: zowel in Vlaanderen als Wallonië ging het begin dit jaar in ongeveer 45% van de transacties om huizen. Appartementen beslaan iets meer dan 15% van de verkopen. In Vlaanderen is het aandeel van appartementen wel ruim dubbel zo groot als in Wallonië: 16,2 ten opzichte van 7,3%. Net geen 30% van de Belgische transacties heeft betrekking op bouwgronden. In Vlaanderen zijn gronden goed voor 28,7% van de verkopen, in Wallonië voor 36,7%.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ziet de markt er wat anders uit: bijna de helft van de transacties had daar begin dit jaar betrekking op een appartement. Zo’n 30% van de verkopen gaat om huizen, voor gronden is dat logischerwijs nog een pak minder: amper 3%.

Stabiele woning- en appartementsprijzen

In het eerste trimester van 2019 kost een gemiddelde Belgische woning 253.904 euro: een stijging van 1% in vergelijking met het jaargemiddelde van 2018. In Vlaanderen en Wallonië bleef de gemiddelde prijs zo goed als stabiel: in Vlaanderen betaal je met 279.277 euro 0,7% meer dan vorig jaar, Wallonië kent een stijging van 0,5% tot 190.048 euro. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost een huis het meest: de prijs steeg er met 1,3%. Je betaalt er gemiddeld 458.771 euro voor je woning. Voor appartementen bedraagt de gemiddelde prijs in België 221.656 euro: een stijging van 0,8% in vergelijking met vorig jaar.

Bron
Livios

Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag