Lenen was nooit goedkoper

Quasi gratis lenen

Ook Spaargids.be noteert ongeziene tarieven. Ze zien leningen met een vaste rente op 20 jaar van 1,29 procent, of een laagterecord van 1,50 procent bij een vaste rentevoet van 25 jaar. De lage rentevoet op de hypotheekmarkt is een onrechtstreeks gevolg van de dalende economische groei. De hypotheekrente is nu lager dan de inflatie, waardoor je zo goed als gratis leent.

Nu of nooit?

“Het verrast ons eigenlijk dat de hypotheekrentes nog lager konden duiken dan de voorbije jaren”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be. “De onderlinge concurrentie tussen de banken heeft daar zeker iets mee te maken.” Wil dat zeggen dat je nu best aan je bouw- of verbouwproject begint? “Het is nu inderdaad een goed moment om een hypothecaire lening af te sluiten, zeker als je al bouwplannen had. Maar we verwachten dat de leningen ook op langere termijn laag zullen blijven. De lage rente op hypothecaire leningen hangt natuurlijk ook samen met de langetermijnrente (OLO). De evolutie van deze rente in de voorbije weken is natuurlijk ook een oorzaak van wat we momenteel op de markt van de hypothecaire kredieten zien gebeuren.”

Sparen brengt niet meer op

“Ondertussen brengt sparen op de klassieke manier weinig op en de rentes op je spaarrekening lijken ondertussen ook laag te blijven op veel langere termijn. Vandaag ligt de wettelijke ondergrens op het wettelijke minimum van 0,11% voor gereglementeerde spaarrekeningen. Het is niet ondenkbaar dat, zoals in 2016, dit minimum opnieuw ter discussie komt en dan dreigen we naar Zwitserse toestanden te evolueren waar je moet betalen om geld op een spaarrekening te zetten.”

Wat met de vastgoedmarkt?

Aangezien sparen niet meer opbrengt, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve beleggingen. Vastgoed is dan een logische keuze, zeker voor de Belg met een baksteen in de maag. Ook voor beleggers is vastgoed een interessante investering, maar dat zorgt ervoor dat de druk op de vastgoedmarkt toeneemt. Een goedkope lening betekent dus niet dat je blind moet kopen.

Bron
Livios


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag