Lenen van je ouders: slimme zet of niet?

Wanneer we een woning willen kopen, is het bijna vanzelfsprekend dat we bij een bank langsgaan voor een lening. Er bestaan nochtans andere mogelijkheden om geld te lenen. Met je meest onschuldige glimlach bij mama en papa op de drempel verschijnen bijvoorbeeld. Veel ouders zijn immers bereid om hun kinderen financieel bij te staan bij belangrijke investeringen. Is dit wel zo’n goed idee?

Geld en familie zijn altijd een delicate combinatie. Hoe sterk de band met je ouders ook is, zonder duidelijke afspraken kan er wrevel ontstaan.

Let voor een geslaagde ervaring best op de volgende aandachtspunten. 

Gift of lening?
Je ouders kunnen onder een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Als je een hypothecaire lening wil afsluiten kan je met de gift van je ouders je eigen inbreng vergroten. Op die manier zal de lening bij de bank dus goedkoper uitdraaien.

Gaan je ouders akkoord met een lening? Als je geluk hebt kan het zijn dat je ouders je schuld op een bepaald moment kwijtschelden. Dan sturen je ouders je een aangetekende brief waarin staat dat het uitstaande saldo wordt kwijtgescholden. Als de leners, je ouders dus, nog drie jaar in leven blijven na de kwijtschelding, moet je op die schenking ook geen successierechten betalen. 

Bespreek vooraf de terugbetaling
Het grootste voordeel van het lenen van je ouders is dat jullie samen de terugbetalingsvoorwaarden kunnen bepalen. Je ouders zullen beslissen op welk tijdstip ze het geleende geld terug willen.

Jullie bespreken best ook uitgebreid op welke manier je de lening aflost vooraleer je iets op papier zet. Wat ligt er binnen je mogelijkheden? Kan je alles in één keer afbetalen of is een maandelijkse aflossing eerder van toepassing? Is er sprake van intresten? Bekijk samen wat haalbaar is.

Zet alles op papier
Bij het lenen van grote sommen geld is een goede legale basis alles. Maak duidelijke afspraken die op papier worden gezet in de vorm van een contract. Een notaris kan jullie hierbij helpen, maar je kan zelf ook een onderhandse overeenkomst opstellen.

In de onderhandse overeenkomst vermeld je:

Het bedrag De duur van de lening Doel van het krediet (bv. aankoop van een woning) De intresten. Hiervoor kan de wettelijke intrestvoet als basis dienen. Je moet 25% roerende voorheffing inhouden op die intresten. Maandelijkse, semestriële of jaarlijkse afbetaling Op welk bankrekeningnummer moeten de aflossingen worden gestort

Wat met broers en zussen?
Lenen van je ouders is vooral een delicate kwestie als je broers of zussen hebt. Transparantie kan later discussies vermijden. Je kan samen met je ouders de leenovereenkomst laten registreren bij een registratiekantoor in je buurt. In het geval dat andere erfgenamen de lening betwisten kan je je er dan op beroepen. Doe best je afbetalingen aan de hand van overschrijvingen, met een verwijzing naar de leenovereenkomst. 

Spreek de regeling voor je partner af
Ben je getrouwd, dan is het een goed idee om je partner ook op te nemen in de leenovereenkomst en dit allebei te ondertekenen. Mocht je huwelijk spaak lopen, dan kunnen je ouders eventueel de helft van hun schoonkind terugeisen.

Lenen voor verbouwingen is fiscaal voordelig voor je ouders
In het geval dat je gaat renoveren kan de renovatieovereenkomst dat extra duwtje in de rug zijn om je ouders te overtuigen van een lening. Als ze je niet meer dan 25.000 euro lenen voor renovatiewerken, dan genieten ze gedurende acht jaar lang van een belastingvoordeel van 2.5%.

Bron
Investr


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag