Lancering van de eerste grote Woonbarometer

Hoe voelen de Belgen zich over hun huisvesting? Zullen ze morgen het gebouw van hun dromen nog kunnen bouwen of renoveren ? Wie zal hen daar de middelen voor geven? Welk beleid lijkt hen het meest gepast op federaal of gewestelijk niveau om hen daartoe te helpen? Kennen ze de overheidsincentives die hen moeten ondersteunen in hun keuze om te bouwen of te renoveren wel?

De voorbije jaren hebben er heel wat veranderingen plaatsgegrepen op economisch, sociaal en politiek vlak. Zowel op nationaal als op internationaal niveau. Als we het hebben over de bouw en de renovatie van woningen in België, hebben regelgevingen, fiscale incentives, ecologische normen, hypotheekrentes, verstedelijking, fiscaliteit en een heleboel andere dimensies zeer verschillende gevolgen voor kandidaat-(ver)bouwers. Veranderingen waar de zesde staatshervorming ook voor iets tussen zit.

Jaarbarometer
Om een accuraat beeld te krijgen van wat er leeft in België als het aankomt op woningen (bouw- renovatie), heeft de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) een jaarbarometer willen ontwikkelen (www.handenafvanmijnbaksteen.be) die als referentiekader zal dienen voor de sector. Hierin worden verschillende belangrijke dimensies van woningbouw onderzocht: graad van vertrouwen in de bouw en/of de renovatie, hoeveelheid kennis over het EPB, impact van een hypothecaire lening op het dagelijks leven, hervormingen van de gewestelijke en federale fiscaliteit (woonbonus, premies ...) voor onze medeburgers ...

Nationale enquête
Deze nationale enquête gaat gepaard met een wedstrijd waarbij een kandidaat-(ver)bouwer een cheque van 5000 euro in de wacht kan proberen te slepen. De resultaten van de enquête zullen onthuld worden op de site in de vorm van een barometer die voor iedereen toegankelijk is...

** Meer info:**
Handen af van mijn baksteen


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag