Kopen op plan: hoe werkt het?

Verkavelingen


Een woning op plan maakt vaak deel uit van een project met meerdere loten. Je koopt als het ware een woning in een nieuw te bouwen wijk of gebouw. Meestal zijn er meerdere types koopwoningen zodat je als koper keuze hebt: een woning of appartement met een, twee of drie slaapkamers, met of zonder garage of carport, met een grote of kleine tuin, …

In zo’n verkaveling of wijk moeten de woningen vaak dezelfde look & feel hebben, zodat alle huizen een mooi geheel vormen. Hierdoor ligt het buitenaanzicht van de woningen mogelijk al vast. Maar je kan meestal wel nog alle kanten uit met het interieur.

Inspraak in de afwerking


Aangezien je een woning koopt die nog gebouwd moet worden, heb je nog veel vrijheid om mee de inrichting van de woning te bepalen. Vaak is er een budget voorzien voor de keuken, badkamer en wand- en vloertegels, zodat je zelf accenten kan leggen in het interieur.

Zodra er een bepaald aantal woningen verkocht zijn, starten de werken. Voor de overige woningen moet de bouwpromotor of het bouwbedrijf nog op zoek gaan naar een koper. Hoe verder de werken gevorderd zijn, hoe minder inspraak je hebt in de afwerking van de woning of het appartement.

Eén aanspreekpunt


Het voordeel van een woning of appartement op plan? De werf- of projectleider volgt het volledige bouwproces op en begeleidt en adviseert je. Hij coördineert de werken en is de link tussen jou, de architect en de aannemers. Zo heb je slechts één aanspreekpunt bij wie je altijd terecht kan met vragen of bij problemen.

Modelwoning of -appartement


Vind je het een vreemd idee om een woning te kopen die nog gebouwd moet worden en die je dus nog niet hebt kunnen zien? Vaak is er een ingerichte modelwoning of -appartement dat je kan bezichtigen. Zo krijg je al een goed beeld van je toekomstige woning. Je kan de plannen met elkaar vergelijken zodat je een idee hebt van hoe groot de ruimtes werkelijk zijn. Ook kan je hier inspiratie opdoen voor de stijl van je interieur of voor de materialen die je nog moet kiezen.

Wet-Breyne


De wet-Breyne geldt net zoals bij sleutel-op-de-deur ook voor kopen op plan. Die wet beschermt je als koper. Het pand dat je koopt moet wel bestemd zijn voor huisvesting en gebouwd worden door één aannemer of bouwpromotor. De wet houdt ook in dat je voor zo’n woning op plan een voorschot betaalt van maximaal 5% van de totaalprijs. Het resterende bedrag betaal je in schijven, naargelang de werken vorderen. Ook hier geldt een oplevering in twee fasen. Tussen de voorlopige en definitieve oplevering moet minimum één jaar zitten. De verkoper blijft gedurende tien jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken.

Bron
Livios

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag