Investeren in onroerend goed: een pand of een fonds?

Geen hoge instapkosten


investeer je in een vastgoedfonds dan moet je niet de hoge extra kosten betalen die onlosmakelijk bij de aankoop van een pand horen. Je betaalt enkel de beheerskosten van de partij die het vastgoed beheert. De instapkosten bij een fonds liggen ergens tussen de 2,2% en 5%. Uiteraard zijn er ook een aantal fondsen beursgenoteerd, dus daar aandelen in verwerven is ook mogelijk. Om te investeren in een fonds heb je minder kapitaal nodig, want je bent al voor enkele honderden euro’s vertrokken. Daar heb je uiteraard geen pand voor …

Stevig rendement


Vastgoedfondsen stonden de voorbije jaren garant voor een stevig rendement. Met de coronacrisis is het best mogelijk dat deze een tik krijgen, maar op langere termijn veren ze wel weer op. Vaak zit je geld verspreid over meerdere regio’s en meerdere types vastgoed. Informeer je goed over de aard van het vastgoedfonds waar je in investeert, zodat je net iets beter de risico’s kunt inschatten.

Geen direct contact met huurders


Investeer je in een fonds, dan heb je geen direct contact met huurders. Je hoeft dus ook niet achter huurgelden aan, hoeft geen herstellingen uit te voeren en ga zo maar door.

Makkelijk verkoopbaar


Je aandelen in een vastgoedfonds vallen makkelijk en zonder hoge kosten te verkopen als je nood hebt aan liquide middelen. Bij het verkopen van een woning of een commercieel pand is dit net iets complexer.

Schrijf het kopen van een eigen pand niet af!


Hoewel investeren in een vastgoedfonds heel wat voordelen heeft, hoef je het kopen van een eigen pand niet af te schrijven. Heb je meer startkapitaal dan blijft investeren in een eigen woning of een bijkomende woning die je kunt verhuren zeer interessant. Je bent net iets minder afhankelijk van het economische klimaat. Bovendien geniet je fiscale voordelen en als je het pand langere tijd houdt, dan is de kans op een fikse meerwaarde groot.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag