In 5 stappen een kachel aansteken zonder rookontwikkeling

Ben jij het gewend om je kachel aan te steken met papier en brandhout? Dan ben je eigenlijk verkeerd bezig. De beste techniek is namelijk… de omgekeerde.

We hebben allemaal de neiging om een vuur van onderaf aan te steken. Dat wil zeggen, door eerst een aansteker of papier onder het hout te plaatsen. Dit is echter niet de meest effectieve methode. Hoe het wel moet? Volg deze 5 stappen!

1. Zo veel mogelijk lucht
Zorg ervoor dat alles open staat en vrij is, inclusief de luchttoevoer.

2. Eerst de grote blokken…
Gebruik de grote houtblokken om een “bed” te vormen op de bodem van de kachel. Let wel een kleine ruimte tussen elke stam om de lucht te laten circuleren.

3. … dan de kleine
Maak een tweede (en eventueel derde) verdieping met de kleine blokken. Dit aanmaakhout mag niet te groot en natuurlijk erg droog zijn. Laat opnieuw een kleine ruimte tussen de blokken.

4. Erop, niet eronder
Plaats bovenop deze “constructie” (in het midden) een aanmaakblokje, liefst een ecologisch exemplaar. Krantenpapier kan op zich ook, maar dan produceer je veel as.

5. Aansteken maar!
Nu alleen nog “de boel in de fik steken”, zoals ze zeggen. Het vuur zal uiteraard bovenaan starten maar stilletjes aan naar onder sijpelen. Als het vuur goed brandt, mag je de luchttoevoer aanpassen. Werkt elke keer en… er komen minder rook én minder fijne deeltjes aan te pas.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag