11 mei 2018

Houtskeletbouw wint aan populariteit in België. Een studie van Hout Info Bois toont aan dat 85% van alle nieuwbouwconstructies in hout uit houtskeletbouw bestaat. In renovaties vertegenwoordigt houtskeletbouw zelfs meer dan 90%. Maar is houtskeletbouw ook wat voor jou? We geven uitleg…

Houtskeletbouw is veruit het meest gebruikte systeem, ook al zijn in er ook nog 3 andere mogelijkheden: houtstapelbouw, het palen- en balkensysteem en een systeem met meerlagige houtplaten. Wij lijsten alvast 3 voor- en nadelen op van houtskeletbouw, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen van houtskeletbouw

Snel gebouwd
Ben je van het ongeduldige type, dan past houtskeletbouw perfect bij jou. De stukken worden in een atelier vervaardigd dus het weer heeft geen invloed en hout is makkelijk bewerkbaar. Het optrekken van een houtskelet neemt dan ook maar een paar dagen in beslag. Omdat er geen water wordt gebruikt hoef je ook geen rekening te houden met bouwvocht en kan je snel overgaan tot het afwerken van je stulpje. Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is de architecturale vrijheid bij het ontwerpen van de woning. Bij de gevelafwerking en dakbedekking zijn er talloze mogelijkheden qua bouwstijl: klassiek, landelijk, modern, pastoriestijl etc. De woning wordt volledig naar wens ontworpen.

Ecologisch bouwen
Hout is een natuurlijk materiaal dat weinig energie vereist om te verwerken. Niet alleen ben je ecologisch verantwoord bezig, hout isoleert ook ontzettend goed. Over schimmels hoef je je trouwens ook geen zorgen te maken, al het hout dat wordt gebruikt wordt vooraf behandeld, waardoor de levensduur aanzienlijk verbeterd.

Vlotte binnenverbouwingen
Omdat het houtskelet voor de nodige ondersteuning zorgt, hoef je niet bang te zijn om een muurtje af te breken. Zo pas je de binnenafwerking helemaal aan naar wens. Ben je een beetje handig dan kan je ook heel veel zelf. Daarnaast kan je er ook vanuit gaan dat je funderingskosten een stuk lager zullen liggen en dat je een ruime vrijheid hebt in de keuze van je binnen- en buitenafwerking.

Aandachtspunten

Goed ventileren
Aangezien hout snel warmte opneemt, is een goed ventilatiesysteem en bij voorkeur ook een zonnewering onontbeerlijk. Een houten woning koelt immers minder snel af en in de zomer kan het dan best puffen zijn. In de winter kan dit uiteraard dan weer een voordeel zijn. Voordelig is in ieder geval dat hout de CO2-opname regelt. De vochtregulerende eigenschappen van hout zorgen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Akoestische isolatie
Let bij een houtskeletbouw zeker ook op de akoestische isolatie. Je architect houdt hier maar beter rekening mee bij zijn of haar ontwerp.

Bron

Immovlan

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag