Hoeveel jongeren krijgen hulp van hun ouders?

De dag van vandaag is het steeds moeilijker om met een beperkt inkomen een woning te kopen. Hoe doen jongeren dat wanneer ze aan hun professionele leven beginnen? Worden ze geholpen door hun ouders? Op die vraag zocht een studie van Axa Bank antwoord.

6 op de 10 jongeren (tussen 18 en 34 jaar) krijgen hulp van hun ouders bij de aankoop van een eerste woning. Dat cijfer komt voort uit een studie die Axa Bank bij 600 Belgen heeft uitgevoerd. 20 jaar geleden rekende slechts 22% van de jongeren op steun van de ouders bij de aankoop

Op welke manier ?
In de meeste gevallen (68%) neemt dat financiële steuntje de vorm van een gift aan. Dat betekent dat de ouders geen terugbetaling verwachten. In 23% van de gevallen lenen de jongeren een bedrag van hun ouders, terwijl 11% een bouwgrond gekregen heeft. Nog eens 11% heeft zelfs een huis gekregen.

Verschillende generaties, verschillende situaties
Erik Henderickx, arbeidssocioloog en professor aan de universiteit van Antwerpen, constateert dat 50-plussers een grote koopkracht hebben. “De Belg heeft een baksteen in de maag en het is dan ook logisch dat 50-plussers hun kinderen willen helpen bij de aankoop van een eigen woning. De huidige generatie jongeren heeft minder werkzekerheid en alle financiële steun is dan ook welkom.”

Nu of nooit
Ouders beschouwen de aankoop van een eerste woning door hun kroost vaak als een opportuniteit, een gelegenheid om een voorschot op de erfenis te geven. “Ze geven liever nu een bedrag aan hun kinderen (op een moment waarop ze het nodig hebben) dan later een grotere erfenis na te laten”, gaat Erik Henderickx verder.

De situatie zal niet snel veranderen…
Banken verwachten meer en meer dat kopers een deel van de aankoopprijs zelf kunnen financieren en het recente jaarverslag van de Nationale Bank van België zal daar geen verandering in brengen. Volgens de Nationale Bank zijn banken niet voorzichtig genoeg in de toekenning van leningen. De meeste banken bieden een lagere rentevoet als de lener maximaal 85% van de aankoopprijs leent.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag