Hierop moet je letten bij het afsluiten van een woonlening

Werk je niet in de nesten

In het compromis laat je maar beter een clausule opnemen met een opschortende voorwaarde, als je geen woonlening krijgt. Op die manier riskeer je niet dat de koop moet worden ontbonden en je een schadevergoeding moet betalen. Deze kan tot 20% oplopen van de verkoopprijs.

Speur naar het beste tarief

Goed onderhandelen kan je heel wat geld opleveren. Ga niet te snel akkoord met wat je bankier je voorstelt en vergelijk de tarieven van verschillende banken. Vaak kunnen bankdirecteuren commerciële toegiften doen, waardoor de tarieven een stuk lager kunnen dan de geafficheerde tarieven.

Is het Vlaams Woningfonds een optie?

Is je belastbaar inkomen laag en de waarde van je woning niet te hoog, dan kom je misschien in aanmerking voor een lening bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Informeer zeker eens bij deze instanties of je in aanmerking komt. Je leent dan aan 2% op een termijn van 20 jaar.

Houd rekening met de leningskosten

Vergeet de dossierkosten niet mee te tellen bij je lening, die kunnen al snel oplopen tot 500 euro. Uiteraard zijn er ook de notariskosten. De omvang van het bedrag kun je berekenen op de website van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen. Reken toch maar op een pittig bedrag.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is vaak verplicht. Die houdt in dat een verzekeraar hun deel van de lening afbetaalt bij vroegtijdig overlijden. Als koppel kun je dit verdelen over de partners. Durf ook het tarief van de schuldsaldoverzekering in vraag te stellen, vaak verdient de bank hier een aardige cent op.

Bron
Immovlan

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag