Het winteruur verdwijnt: wat is de impact op jouw energieverbruik?

De Europese Commissie wil van het winteruur af. Nochtans werd dit met een reden ingevoerd: een daling van het energieverbruik in de hand werken. Als het winteruur effectief verdwijnt, zal jij de gevolgen daarvan voelen in je portemonnee?

Het winteruur werd bij ons ingevoerd in 1977, de oliecrisis indachtig. Walter Hecq van de Brusselse universiteit ULB spreekt van “een besparing van 5%, enkel en alleen wat verlichting betreft.”

Voor je huis?
Gelukkig is er sinds de jaren ’70 heel wat veranderd. Lampen thuis verbruiken lang niet zoveel als vroeger (met dank aan LED) en onze elektriciteit wordt voornamelijk opgewekt door kerncentrales. In principe zou je er als particulier dus niet (veel) van moeten voelen, moest het winteruur afgeschaft worden.

Altijd zomeruur
De overheid wil dat het altijd zomeruur is. Een beetje vreemd, aangezien het “normale” uur eigenlijk dat van de winterperiode is, het winteruur dus. De gevolgen van dit voorstel: avonden worden minder kort maar ‘s morgens zal het nog donkerder (en kouder) zijn dan met de huidige regeling.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag