Het winteruur verdwijnt: wat is de impact op jouw energieverbruik?

De Europese Commissie wil van het winteruur af. Nochtans werd dit met een reden ingevoerd: een daling van het energieverbruik in de hand werken. Als het winteruur effectief verdwijnt, zal jij de gevolgen daarvan voelen in je portemonnee?

Het winteruur werd bij ons ingevoerd in 1977, de oliecrisis indachtig. Walter Hecq van de Brusselse universiteit ULB spreekt van “een besparing van 5%, enkel en alleen wat verlichting betreft.”

Voor je huis?
Gelukkig is er sinds de jaren ’70 heel wat veranderd. Lampen thuis verbruiken lang niet zoveel als vroeger (met dank aan LED) en onze elektriciteit wordt voornamelijk opgewekt door kerncentrales. In principe zou je er als particulier dus niet (veel) van moeten voelen, moest het winteruur afgeschaft worden.

Altijd zomeruur
De overheid wil dat het altijd zomeruur is. Een beetje vreemd, aangezien het “normale” uur eigenlijk dat van de winterperiode is, het winteruur dus. De gevolgen van dit voorstel: avonden worden minder kort maar ‘s morgens zal het nog donkerder (en kouder) zijn dan met de huidige regeling.

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons