Het hele jaar door zomer in huis: je terras als tweede woonkamer

Bouwpercelen worden steeds kleiner. En ook terrassen en tuinen volgen deze bouwtrend. Om je beschikbare stukje groen optisch te vergroten, moet je creatief uit de hoek komen. Dat kan door je vloer van binnen door te trekken naar buiten. Je vindt steeds meer passende interieur- en terrasvloeren die je kan combineren. En dat in allerlei soorten materialen en kleuren. Grote tegels zijn ideaal voor een klein terras, omdat er minder voegen zijn. Je kan ook leuke accenten leggen door kleine en grote formaten te combineren.


Evolutie in uitstraling en kleur

Om je terras echt als extra woonruimte te gebruiken, moet je er vlot toegang toe hebben. Ideaal zijn openslaande deuren of een groot schuifraam.
Heel wat materialen kennen een grote evolutie in uitstraling en kleur. Bij betonnen terrasvloeren en printbeton kan je zelfs het reliëf van je tegel kiezen. Sferen uit verschillende culturen worden feilloos in tegels verwerkt, zo haal je het zuiden naar je tuin met warme mozaïektegels. De mogelijkheden en combinaties zijn echt eindeloos. Ook qua kleur. Welke kleur je kiest, is persoonlijk. Maar hou er rekening mee dat een zwarte steen erg grote temperatuurverschillen te verwerken krijgt. In de winter zakt het kwik tot onder het vriespunt, terwijl de tegels in de zomer kunnen opwarmen tot 60° C. Dit zorgt ervoor dat een terras van 10 meter makkelijk een hele centimeter kan uitzetten!


Creëer een ruimtelijk gevoel

Om te vermijden dat je teveel zonnewarmte binnenkrijgt, is een luifel boven je ramen of een terrasoverkapping een aanrader.
Om je terras echt als extra woonruimte te gebruiken, moet je er vlot toegang toe hebben. Ideaal zijn openslaande deuren of een groot schuifraam waardoor de grens tussen binnen en buiten echt verdwijnt. Zo loop je meteen je terras op en kan je de aankleding van beide ruimtes helemaal op mekaar afstemmen. Denk maar aan dezelfde plaids, kussens, bijzettafeltjes of accessoires. Om te vermijden dat je teveel zonnewarmte binnenkrijgt, is een luifel boven je ramen of een terrasoverkapping een aanrader. Daarmee geniet je het hele jaar door van je buitenruimte. Je kan er zelfs verlichting, muziek en verwarming in integreren.

Goed verlicht

Wil je woonkamer optisch verlengen richting je tuin? Dat kan door gericht te werken met verlichting. Je kan hiermee zichtlijnen en hoeken creëren, of bepaalde elementen in je tuin extra in de verf zetten. Zo behoud je ook ’s avonds het dieptezicht. Hou vooraan in je tuin de verlichting zacht en laat dit evolueren naar krachtig achteraan.


Instant gezelligheid met een buitentapijt

Kocht je een woning waarvan het terras al is aangelegd? Maar staan de kleur of het materiaal van de tegels je niet aan? Met een buitentapijt heb je dit in een paar minuutjes weggewerkt. Deze weerbestendige en decoratieve tapijten zijn beschikbaar in een brede waaier aan kleuren, formaten en materialen. Belangrijk is dat je kiest voor een buitentapijt dat waterdoorlatend en UV-bestendig is. En last but not least, test even uit of het aangenaam aanvoelt als je er blootsvoets op loopt.

Bron
Livios


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag