Tijd om te verkopen: vraag naar vastgoed stijgt!

Na een rustigere periode te hebben gehad in de lockdown, is de vastgoedmarkt weer steevast in opmars. De eerste verkoopcijfers kleuren groen, het vertrouwen in de vastgoedmarkt is weer helemaal terug. Wat betekent dit voor verkopers?

Meer bezoeken

Maart en vooral april en mei waren niet de beste maanden voor de vastgoedsector. Door de coronamaatregelen mochten geen huisbezoeken plaatsvinden, waardoor de markt nagenoeg stilviel. 
 
Sinds midden mei, toen de lockdown werd opgeheven, werden bezoeken opnieuw toegestaan. Dit vertaalde zich vrijwel onmiddellijk in meer vastgoedtransacties. Er werden meer georganiseerde bezoeken aan panden die te koop staan vastgesteld. Ook het aantal bezoekers aan immosites kende een sterke toename. 
 
Oximo stelt zelfs een stijging vast van 39% op de website. Kandidaat-kopers zijn bovendien actief op zoek om een goede zaak te doen. Zo blijven ze gemiddeld 20% langer op de pagina’s en bezoeken ze er ook meer dan voorheen. Dit terwijl de vastgoedprijzen constant zijn gebleven sinds de uitbraak van COVID-19. 
 

Prijzen blijven stabiel

Corona heeft amper invloed gehad op de vastgoedprijzen. De prijzen van huizen en appartementen zaten immers het voorbije half jaar al in opmars, met respectievelijk 2,8% meer voor huizen dan de gemiddelde prijs in 2019 en 5,8% voor appartementen (dankzij de forse stijging in nieuwbouwappartementen).

Dit valt te verklaren door de zeer lage rente, waardoor kandidaat-kopers meer kunnen lenen. Daarnaast stutten investeerders de markt. Ze deden niet mee aan de rush op vastgoed eind 2019 om te kunnen genieten van de woonbonus vooraleer deze geschrapt werd. Het schrappen van dit fiscaal voordeel, bleek dus amper impact te hebben. 

Verkoop overtreft verhuur in aantal zoekertjes

In mei verdrievoudigde het aantal zoekertjes voor de verkoop van woningen en appartementen ten opzichte van de maand april. Bovendien lag het aantal zoekertjes voor de verkoop van appartementen op het einde van de lockdown hoger dan bij het begin ervan.
 
Dit staat in groot contrast met de verhuurmarkt, waar een omgekeerde tendens genoteerd werd: op het einde van de lockdown werden minder huizen en appartementen te huur aangeboden dan bij het begin.  
 

Aantal schattingen verdubbeld

Verschillende vastgoedmakelaars stelden ook vast dat, tijdens de lockdown, veel mensen de opportuniteit namen om hun vastgoed te laten schatten. Vooral wie reeds concrete vastgoedplannen had, zette de verkoop van hun pand mooi voort. Zo zag Oximo vooral ook het aantal registraties van panden verdubbelen. 
 

Kandidaat-kopers kijken positief naar de vastgoedmarkt

Door zich beter te informeren over hun opties en de waarde van de woning die ze willen kopen, hebben kandidaat-kopers een beter beeld over de markt. Hierdoor zijn ze doorgaans meer geneigd om hoger te bieden dan de vraagprijs. Zeker wanneer een woning of appartement echt in de smaak valt. 
 
Dit en het feit dat de prijzen vrijwel constant zijn gebleven, is een positief signaal voor de markt. Bovendien ziet het er niet naar uit dat de rente snel zal stijgen. Kortom, heb je verkoopplannen, dan is het nu het moment. 

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons