Groene kosten wegen op woningbouw

Met een paar honderdduizend zullen de Belgen ook dit jaar afzakken naar Batibouw, de grootste bouwbeurs van het land. De interesse in bouwen en verbouwen blijft groot. Maar de extra uitgaven bij energie-efficiënter bouwen, schrikken af. De lage rente maakt dat niet altijd goed.

De Belg moet niet meer overtuigd worden van het belang van duurzamer wonen. Driekwart van de kandidaat-bouwers en -verbouwers vindt de steeds strengere energienormen (EPB) nuttig. Dat blijkt uit een bevraging van 2.000 Belgen die concrete bouw- en verbouwplannen hebben voor de komende twee jaar door de Federatie van Algemene Bouwaannemers en de Woningbouwers. Op zich is dat positief nieuws. Door de sterk gedaalde olieprijzen is de afgelopen twee jaar de noodzaak om energiezuinig te bouwen aanzienlijk afgezwakt. Dat een hoogrendementsketel op stookolie voor velen vandaag op korte termijn de goedkoopste vorm van verwarming is, helpt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) niet bepaald om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

De strengere normen maken bouwen of verbouwen wel duurder (zie inzet). 61 procent van de kandidaat-bouwers stelt dat die extra factuur hen verplicht hun bouwplannen bij te sturen. Bij de kandidaat-verbouwers is dat maar 53 procent. Dat lagere cijfer hoeft niet te verbazen. Enerzijds viseerden de strengere normen tot nu toe vooral de nieuwbouw, in het bijzonder de bouw van huizen. Anderzijds kiezen heel wat mensen voor renovatie om budgettaire redenen. Renovatie is relatief betaalbaarder omdat de kosten kunnen worden gespreid over een langere periode. 57 procent van de mensen zouden het liefst een nieuw huis bouwen, maar 78 procent ziet zich verplicht om een bestaand huis te kopen, meldt woningbouwer Blavier.

Premies
De Belg verwacht van de overheid dat hij financieel wordt gesteund voor zijn inspanningen in duurzaamheid. Met de formules voor de bouw- en verbouwpremies heeft hij het, in elk van de drie regio’s, moeilijk. 67 procent van de kandidaat-bouwers zegt premies geheel of gedeeltelijk links te laten liggen omdat de voorwaarden hen te streng lijken, 59 procent omdat de procedures het te log zijn. Dat wordt nog versterkt door het feit dat 63 procent alleen instaat voor het opstellen van het dossier. Slechts een derde heeft al een goed beeld wat die premies voor het eigen project kunnen opleveren.

Een ander probleem is dat de verbouwende Belg een doe-het-zelver blijft. Bijna de helft van de Belgen voert complexere verbouwingswerken - zoals daken of muren isoleren, elektriciteit, water of verwarming installeren - zelf uit, blijkt uit cijfers van Reynaers Aluminium. Energie-efficiëntie wordt pas bereikt als de werken goed zijn uitgevoerd. Een op de drie bouwers moet na de start van de bouw extra investeren in energiebesparende toepassingen om het wettelijk verplicht E-peil te halen, benadrukt de isolatiespecialist Unilin. Niet toevallig is ‘Laat u van A tot Z omringen door specialisten’, een van de hoofdthema’s van Batibouw.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag