4 maart 2019

In Vlaanderen gelden er vanaf 1 januari nieuwe spelregels voor woning huurcontracten. In Brussel en Wallonië werd de huurwetgeving al aangepast op respectievelijk 1 januari en 1 september 2018. Maar gelden die nieuwe regels ook voor lopende huurcontracten?

De wettelijke regels rond het verhuren van woningen, appartementen enz. veranderen op heel wat vlakken. Zo gaat in Vlaanderen de huurwaarborg van twee naar drie maanden, kunnen huurcontracten voor korte duur worden opgezegd, veranderen de regels als een huurder overlijdt enz. Maar moet je die nieuwe spelregels ook toepassen op lopende contracten?

Enkel voor nieuwe overeenkomsten
In Vlaanderen gelden de nieuwe regels enkel voor huurcontracten die vanaf 1 januari eerstkomende worden afgesloten. Voor bestaande schriftelijke huurcontracten verandert er dus niets. Die blijven geregeld door de oude wet. Dat betekent dan ook dat je bijvoorbeeld niet kan vragen dat een bestaande huurder nu één maand extra huurwaarborg stort.

Hoe zit het in Brussel?
Voor huurwoningen gelegen in het Brusselse gewest ligt dit anders. De regeling die in Brussel sinds 1 januari 2018 geldt is in principe wel van toepassing op lopende huurovereenkomsten, met uitzondering van een aantal bepalingen.

En in Wallonië?
Daar gelden in grote lijnen dezelfde regels als in Brussel. De wettelijke bepalingen die sinds 1 september van toepassing zijn gelden daar in principe ook voor bestaande huurovereenkomsten, enkele uitzonderingen niet te na gesproken.

Bron
Immovlan

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag