Een nieuwe huisgenoot kiezen? Deze cruciale vragen moet je zeker stellen

Zoek je een nieuwe huisgenoot en komen er binnenkort enkele kandidaten zich voorstellen? Dan wil je ongetwijfeld weten met wie je precies zal en kan samenwonen. Wat moet je nu allemaal vragen of weten tijdens zo’n verkennend gesprek?

Eigen verwachtingen

Eerst en vooral is het handig om je eigen voorkeuren neer te pennen. Wil je een huisgenoot die naast je leeft, of zoek jij ook meteen een nieuw maatje? En stel je eens voor dat je nieuwe roomie een huisdier heeft, maar jij allergisch bent? Wanneer je zelf weet wat je wil, kan je vanuit die basis de juiste vragen stellen en verder op zoek gaan naar de ideale huisgenoot! 

Wat ga je precies vragen?

  • Heb je een vast inkomen? Het komt minder direct over dan te vragen of je potentiële huisgenoot in staat is om de huur te betalen, maar het lijkt toch wel een van de belangrijkste afspraken die je kan maken. Vergeet daarbij zeker niet de maandelijkse kosten mee te geven! 

  • Wat je ook zou willen weten is hoe zijn of haar gemiddelde dag eruitziet. Als je nieuwe huisgenoot een echte nachtraaf is en in het weekend tegen de vroege ochtend thuiskomt, vind je dat het misschien niet fijn dat je ’s nachts lawaai kan verwachten. Als compromis kan je er misschien voor zorgen dat hij of zij na een nachtje feesten met koffiekoeken naar huis komt, win win. 

  • Mochten jullie dagen uiteindelijk overeenkomen en jullie moeten op hetzelfde uur opstaan, pols dan even of hij of zij zich eerder ’s ochtends of ’s avonds doucht. Anders kan je in de vroege uurtjes al aanschuiven aan de badkamer. 

  • Vraag zeker ook naar de interesses en de bezigheden van je kandidaat-huisgenoot. Zo vergemakkelijk je het samenwonen meteen. Je kan rekening houden met de hobby’s en wat je gemeen hebt, kan je misschien samen doen. Met z’n tweetjes kijken naar leuke series, gamen of gaan sporten? Het kan allemaal! 

  • Het is ook handig om te weten welke punten echt een no go zijn voor je nieuwe huisgenoot. Ben jij een roker of hou je van de talrijke wierookstokjes in de woonkamer? Misschien kunnen ze echt niet tegen de geur. 

  • Of stel je voor dat jullie voor elkaar koken en je weet niet dat hij of zij allergisch is aan bepaalde producten. Je kan daarbij kijken of je nieuwe huisgenoot het ziet zitten om samen inkopen te doen en te koken, of dat hij of zij liever een eigen potje klaarmaakt. Zo kan je dus het gemakkelijkste rekening houden met allergieën. 

  • Hoe staat je potentiële huisgenoot tegenover poetsen? Hoelang kan de afwas blijven staan alvorens je er aan begint en zijn ze bereid om ook eens het stof af te doen? Of investeren jullie toch maar in een poetsvrouw? Het zijn allemaal elementen die je op voorhand kan aftoetsen. 

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag