Een nieuw of een bestaand huis kopen: hoe maak je de juiste keuze?

Bij een bestaande woning is het belangrijk dat de analyse correct verloopt en dat je een duidelijk overzicht krijgt van wat je er nu en in de toekomst aan zal besteden. Denk aan opfrissingswerken, een nieuwe ketel, eventuele gemeenschappelijke kosten (het kan ook om een appartement gaan…), maar natuurlijk ook aan de registratierechten, de notariskosten en aan het aflossingskrediet als je geld leent.

Je renovatiebudget is trouwens nooit simpel om te berekenen en kan snel oplopen, tot zelfs het viervoudige van het bedrag dat je oorspronkelijk in gedachten had. Hou daar dus zeker rekening mee.

Begrotingsverschil

Voor een nieuw huis zullen de initiële kosten waarschijnlijk hoog lijken, in die zin dat zowel de grond als het gebouw aan de BTW onderworpen zijn. Weet echter dat de BTW enkel moet worden betaald indien de grond tegelijk met het gebouw wordt gekocht en van dezelfde verkoper (in het geval van zogenaamde sleutel-op-de-deurwoningen). Zorg er dus voor dat je weet of er BTW wordt aangerekend op de volledige aankoopprijs of dat er een uitsplitsing is met een deel van de grond (onderworpen aan registratierechten) en een deel van de bouw (onderworpen aan BTW) omdat dit een belangrijk verschil maakt. Wie grond koopt om daar een woning op te bouwen, is registratierechten verschuldigd maar geen BTW.

Energieprestatie

In de overgrote meerderheid van de gevallen is de energieprestatie van een nieuw huis veel hoger dan die van een bestaand huis. Dit zorgt voor aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Bron
Immovlan

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag