Een kluis in huis: welke soort kiezen en hoe installeren?

In de meeste gevallen duren inbraken slechts enkele minuten. Behalve in zeldzame en specifieke situaties nemen dieven hun tijd (ze hebben ook niet altijd de juiste vaardigheden) om in een kluis in te breken. In ieder geval is het van tel om voor een kwalitatief model te kiezen.

Uiteraard moet je het aantal mensen dat op de hoogte is van het bestaan van de kluis beperken. Ook belangrijk is dat de brandkast “verborgen” is. Vermijd deze traditionele locaties: achter een schilderij in de woonkamer, in de kleerkast van de grote slaapkamer enzovoort.


Verzegeld

Wie een kluis wil, koopt maar beter een verzegeld exemplaar. De keuze voor een chemisch anker is in ieder geval interessant om de bevestiging steviger te maken. Kijk uit naar een kluis met veel bevestigingspunten. Een low-end model heeft er meestal maar twee, idealiter heeft een brandkast er vier, zes of zelfs acht en dan verspreid over zowel de achterkant als de onderkant.
Ingebouwde kluis

Toegegeven, de installatie van een ingebouwde kluis is complexer maar zo’n exemplaar dat volledig in een muur of vloer is ingebed, verkleint de kans op diefstal. Zij hebben immers alleen toegang tot de deur, die over het algemeen dikker en steviger is dan de rest van de brandkast. Een optimale installatie vereist een stevige wand die ongeveer tien centimeter dikker is dan de kluis. Er zal ook een “nis” worden voorzien, zodat er een vijftiental centimeter ruimte rond de kluis overblijft om deze stevig af te dichten met hoogwaardig beton en staven.
In krappe en hoge ruimtes

Een kluis is moeilijker open te breken is als deze zich op een bepaalde hoogte en in een krappe ruimte bevindt. Denk aan het dak, een smal toilet, een drukke technische ruimte enzovoort. Niet alleen kunnen dieven dan minder kracht zetten, het wordt voor hen ook moeilijker om een breekijzer of ander gereedschap in de strijd te werpen. Weet dat er ook brandveilige en/of waterdichte kluizen bestaan. Deze zijn iets duurder, al beschermen ze je kostbare voorwerpen of gevoelige documenten ook beter tegen vlammen en/of water.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag