Een huis bezichtigen, zo doe je dat!

1. Neem iemand mee die er verstand van heeft

Niet alleen zien twee paar ogen meer dan één, zeker als je de eerste keer een woning gaat kopen, neem je beter iemand mee die er ervaring mee heeft en/of er verstand van heeft. Zeker bij een iets ouder huis is het verstandig een professional mee te nemen, die kan kijken naar de staat van het huis. Dit kan een makelaar zijn, maar net zo goed een vakman.

2. Vervul je onderzoeksplicht

Blijken er na de aanschaf van de woning problemen te zijn, dan moet je kunnen aantonen dat je je onderzoeksplicht vervuld hebt. Je moet dus eigenlijk kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om gebreken te kunnen ontdekken. Kosten van gebreken die je tijdens de bezichtiging had kunnen zien, zijn voor jouw rekening. Iemand met verstand van bouwen en verbouwen merkt deze gebreken natuurlijk sneller op. Durf tijdens een bezichtiging dan ook kritische vragen stellen.

3. Vraag naar de documenten van de Vereniging van Eigenaren

Koop je een appartement, dan controleer je ook maar beter de documenten van de Vereniging van Eigenaren. Indien deze immers over onvoldoende kapitaal beschikt, kunnen dringende herstellingen misschien niet uitgevoerd worden.

4. Maak een checklist

Vergeet je dingen te vragen, maak dan op voorhand een checklist op die je kan afwerken. Alle vragen die je belangrijk vindt, zet je op dit lijstje. Daarmee voorkom je dat je puur emotioneel handelt. Een woning enkel en alleen op je buikgevoel kopen, is meestal geen goed idee.

5. Meer dan enkel de woning

Is er een tuin? Ga dan zeker ook even de tuin in. Wandels eens door de buurt en proef de sfeer. De buurt kan je immers niet veranderen en het kan echt wel handig zijn om een aantal winkels in de nabije omgeving te hebben. Een praatje met de buren is ook nooit een slecht idee.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons