Een geconnecteerd huis: nuttig of gevaarlijk?


“Smart Home” is een term die je steeds vaker hoort. Maar is zo’n “geconnecteerd” huis nu echt de moeite waard… Of net gevaarlijk?


Zorgt een “geconnecteerd huis” voor meer toegevoegde waarde? Wat zijn de financiële en praktische voordelen die je uit zo’n installatie haalt?


Uit een studie aangevraagd door chauffagespecialist Remeha blijkt dat maar liefst 1 op 5 Belgische woonsten “geconnecteerd” is. Het populairst zijn audiovisuele toepassingen (tv, hifi…), gevolgd door alles wat met alarmen, thermostaten en verlichting te maken heeft. Maar waarom gaat iemand overstag? Dat zou alles met veiligheid en comfort te maken hebben.


Zo kan men bijvoorbeeld lampen vanop afstand aansteken (als je in het buitenland zit, bijvoorbeeld) of de verwarming laten draaien zodat het binnen al lekker warm is op het moment dat je thuiskomt. Andere mogelijkheden zijn slimme camera’s en een slim slot, waarmee bepaalde mensen wel en andere geen toegang krijgen tot je woning (om de planten water te geven, bijvoorbeeld).


Energie besparen

Een “geconnecteerd huis” kan er ook voor zorgen dat je energie bespaart. Dat kan onder meer dankzij een slimme thermostaat die inspringt als de temperatuur echt te hoog of te laag wordt en je warmtepomp pas inschakelt als dat echt noodzakelijk is.


Wat zijn de nadelen?

Momenteel zijn zulke systemen nog behoorlijk duur. Dat komt omdat de technologie relatief nieuw is en dus nog niet wijdverspreid. Er bestaan weliswaar goedkope alternatieven (een stopcontact met wifi…) maar vaak moet je nog te veel verschillende toepassingen op elkaar afstemmen. Daarnaast loop je risico op hackers, computercriminelen die met je persoonlijke gegevens aan de haal gaan of zelfs je “slimme huis” vanop afstand kunnen bedienen. Een schrikwekkende gedachte, als je het ons vraagt.

Gerelateerde artikels

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer

Dé trends in behang en stoffen!

Een nieuw papiertje aan de muur? Of misschien ben je wel op zoek naar nieuwe sierkussens met een uniek motiefje? Met deze dessins zit je goed!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons