Ecologie: 6 zaken die gaan veranderen voor vastgoed!

Gedaan met vrijstaande woningen?

Vooral op politiek niveau wordt er al langer over gesproken. De feiten zijn er: de regionale overheden willen dit type bebouwing aan banden leggen. Belgen, die er nochtans grote fan van zijn, zullen vanaf 2040 in Vlaanderen en 2050 in Wallonië geen open bebouwingen meer kunnen neerzetten.

Afbraak-reconstructie en renovatie

Logisch gevolg van het punt hieronder: we zullen een heropleving zien van renovaties en zelfs van afbraak-opbouwwerken. Het doel? De “betonnering” van onbebouwde groen tegengaan.

Isolatie en natuurlijke materialen

Passieve woningen zullen natuurlijk de norm worden. Maar isolatie op topniveau zal niet op eender welke manier uitgevoerd kunnen worden: ondernemers zullen moeten kiezen voor natuurlijk, lokale en low-impact materialen.

Fiscaliteit

Logisch gevolg van bovenstaande punten: de isolatie van bestaande woningen zal waarschijnlijk ondersteund worden met premies en belastingaftrek. We hopen maar dat de verschillende regeringen een bewuste en weldoordachte beslissing nemen!

Stedelijke verdichting

Om de steeds groeiende bevolking een dak boven het hoofd te geven, zullen steden dichter bebouwd worden. Dat komt goed uit: heel wat onderzoeken tonen aan dat jongeren niet meer in grote villa’s willen wonen, zoals hun ouders. De voordelen van een stad, zoals het openbaar vervoer en de nabijheid van winkels, zijn belangrijk voor de jongere generaties.

Verwarming

Verwarming zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 30% van de CO2-uitstoot! Vooral mazout en centrale verwarming op hout zijn boosdoeners. Brussel zou die laatste soort verwarming zelfs willen verbieden vanaf 2021! Mazout zou vanaf 2021 verboden worden in Vlaanderen en vanaf 2030 in Brussel. Aangezien er in Wallonië nog geen leefbare oplossing gevonden werd, zal het einde van mazout niet voor 2035 komen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag