Ecologie: 6 zaken die gaan veranderen voor vastgoed!

Gedaan met vrijstaande woningen?

Vooral op politiek niveau wordt er al langer over gesproken. De feiten zijn er: de regionale overheden willen dit type bebouwing aan banden leggen. Belgen, die er nochtans grote fan van zijn, zullen vanaf 2040 in Vlaanderen en 2050 in Wallonië geen open bebouwingen meer kunnen neerzetten.

Afbraak-reconstructie en renovatie

Logisch gevolg van het punt hieronder: we zullen een heropleving zien van renovaties en zelfs van afbraak-opbouwwerken. Het doel? De “betonnering” van onbebouwde groen tegengaan.

Isolatie en natuurlijke materialen

Passieve woningen zullen natuurlijk de norm worden. Maar isolatie op topniveau zal niet op eender welke manier uitgevoerd kunnen worden: ondernemers zullen moeten kiezen voor natuurlijk, lokale en low-impact materialen.

Fiscaliteit

Logisch gevolg van bovenstaande punten: de isolatie van bestaande woningen zal waarschijnlijk ondersteund worden met premies en belastingaftrek. We hopen maar dat de verschillende regeringen een bewuste en weldoordachte beslissing nemen!

Stedelijke verdichting

Om de steeds groeiende bevolking een dak boven het hoofd te geven, zullen steden dichter bebouwd worden. Dat komt goed uit: heel wat onderzoeken tonen aan dat jongeren niet meer in grote villa’s willen wonen, zoals hun ouders. De voordelen van een stad, zoals het openbaar vervoer en de nabijheid van winkels, zijn belangrijk voor de jongere generaties.

Verwarming

Verwarming zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 30% van de CO2-uitstoot! Vooral mazout en centrale verwarming op hout zijn boosdoeners. Brussel zou die laatste soort verwarming zelfs willen verbieden vanaf 2021! Mazout zou vanaf 2021 verboden worden in Vlaanderen en vanaf 2030 in Brussel. Aangezien er in Wallonië nog geen leefbare oplossing gevonden werd, zal het einde van mazout niet voor 2035 komen.

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons