Dubbel glas of driedubbel glas kiezen?

Om zo veel mogelijk energie te besparen, moet je zo goed mogelijk isoleren. Al kan je daarin ook te ver gaan. Veel mensen stellen zich terecht de vraag of ze voor dubbele of driedubbele beglazing moeten kiezen.

Dat dubbel glas veel beter isoleert dan enkel glas is geen nieuws. Het warmteverlies wordt er zelfs 2,5 keer door verminderd. Maar hoe zit het dan met driedubbel glas?

Isolatie
De warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde van dubbel glas draait rond 1 tot 1,1 terwijl dat van driedubbel glas maar 0,8 of minder bedraagt. Maar is driedubbel daarom interessanter? Zeker is alvast dat het beter isoleert dan dubbele beglazing en dit zowel op thermisch als op akoestisch vlak.

Anderzijds is het zo dat driedubbel glas ook minder goed warmte binnenlaat, als de zon schijnt bijvoorbeeld. In de zomer is dat voordelig, in de winter eerder nadelig.

Maar… Weet dat driedubbel glas een pak meer kost dan dubbel glas. Een meerprijs van 70%? Daar zit je zeer snel aan en vaak zelfs nog erboven. Driedubbel glas is dan ook een pak zwaarder en vereist aangepaste raamkozijnen en scharnieren die duurder zijn.

Hoe kiezen?
Een algemene regel bestaat niet, dus weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af. Afhankelijk van het klimaat (een appartement aan zee en een villa in de Ardennen zijn niet onderworpen aan dezelfde beperkingen), de oriëntatie van de ramen, de ligging van het huis enzovoort kunnen de regels variëren. Dubbele beglazing met hoge prestaties is over het algemeen voldoende voor het grootste deel van het land.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag