Dubbel glas of driedubbel glas kiezen?

Om zo veel mogelijk energie te besparen, moet je zo goed mogelijk isoleren. Al kan je daarin ook te ver gaan. Veel mensen stellen zich terecht de vraag of ze voor dubbele of driedubbele beglazing moeten kiezen.

Dat dubbel glas veel beter isoleert dan enkel glas is geen nieuws. Het warmteverlies wordt er zelfs 2,5 keer door verminderd. Maar hoe zit het dan met driedubbel glas?

Isolatie
De warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde van dubbel glas draait rond 1 tot 1,1 terwijl dat van driedubbel glas maar 0,8 of minder bedraagt. Maar is driedubbel daarom interessanter? Zeker is alvast dat het beter isoleert dan dubbele beglazing en dit zowel op thermisch als op akoestisch vlak.

Anderzijds is het zo dat driedubbel glas ook minder goed warmte binnenlaat, als de zon schijnt bijvoorbeeld. In de zomer is dat voordelig, in de winter eerder nadelig.

Maar… Weet dat driedubbel glas een pak meer kost dan dubbel glas. Een meerprijs van 70%? Daar zit je zeer snel aan en vaak zelfs nog erboven. Driedubbel glas is dan ook een pak zwaarder en vereist aangepaste raamkozijnen en scharnieren die duurder zijn.

Hoe kiezen?
Een algemene regel bestaat niet, dus weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af. Afhankelijk van het klimaat (een appartement aan zee en een villa in de Ardennen zijn niet onderworpen aan dezelfde beperkingen), de oriëntatie van de ramen, de ligging van het huis enzovoort kunnen de regels variëren. Dubbele beglazing met hoge prestaties is over het algemeen voldoende voor het grootste deel van het land.

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons