Deze lamp zorgt voor een supersnelle internetverbinding

Vergeet wifi: deze lamp, de LiFi, zorgt voor een supersnelle internetverbinding. Hoe snel? Gegevens worden ongeveer 100 keer sneller doorgegeven dan met een klassieke modem…

Deze technologie werd enkele jaren geleden ontwikkeld door de universiteit van Edinburgh, maar is nog niet echt aan het licht gekomen, commercieel gezien dan. Deze LED 2.0-lamp wordt momenteel getest op de kantoren van een makelaarsbedrijf in Parijs. Philips Lighting, het grootste bedrijf in verlichting ter wereld, zit erachter.

Weg met radiogolven
In plaats van radiogolven te gebruiken zoals dat bij wifi gebeurt, gebruikt dit system het lichtspectrum, dat 10.000 keer groter is. En dat verklaart het potentieel… ‘Terwijl radiofrequenties alsmaar meer bezet zijn, is het lichtspectrum een onontgonnen bron met een grote bandbreedte die een gelijktijdige en stabiele verbinding tot stand brengt voor een groot aantal aangesloten apparaten,’ legt Olivia Qiu uit, innovatieverantwoordelijke van het bedrijf. Het bedrijf spreekt van een gegevensoverdracht van 30 megabyte per seconde!

‘Iedere lamp is uitgerust met een geïntegreerde modem die het licht schakeert op snelheden die niet waarneembaar zijn voor het menselijke oog,’ voegt ze eraan toe. ‘Het licht wordt door een sleutel/USB-LiFi-sleutel gedetecteerd die aangesloten is op een uitgang van een laptop of een tablet. De USB-LiFi-sleutel stuurt de gegevens door naar de lamp via een infraroodverbinding.’ Nu willen we alleen nog de prijs van dit leuke speeltje weten…


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag