12 juli 2016

Als je een woning gaat verhuren wil je wellicht weten of de kandidaat-huurder de huur wel zal kunnen betalen. Toch mag je maar een beperkt aantal vragen stellen over zijn financiële toestand.

Als verhuurder heb je er alle belang bij om zoveel mogelijk te weten te komen over je kandidaat-huurders. De kandidaat-huurder op zijn beurt heeft een recht op privacy en mag niet worden gediscrimineerd. Bovendien heeft iedereen het recht op een behoorlijke huisvesting. Om die principes te ‘verzoenen’ bestaat er een aanbeveling van de privacy-commissie die aangeeft wat je mag vragen aan een kandidaat-huurder.

Loonfiche vragen.

Je mag aan de kandidaat vragen hoeveel hij verdient. Je mag zelfs om de voorlegging van een loonfiche vragen. Een copie daarvan nemen ligt moeilijker. De kandidaat-huurder heeft trouwens het recht om gegevens uit te doen op de loonfiche (zoals de naam en het adres van zijn werkgever).

Meer informatie over de financiële toestand van je kandidaat mag je niet vragen. Zo is het bv. niet toegelaten informatie op te vragen over zijn onroerende bezittingen en over de nummers van zijn zichtrekeningen. Je mag ook niet informeren of de kandidaat een wagen heeft en van welk merk die wel is, wat de nummerplaat daarvan is … Dit laatste mag wel als je een autostaanplaats mee verhuurt waar er een toegangscontrole is op basis van de nummerplaat.

De sancties.

De aanbeveling van de commissie is geen wet. Ze geeft niettemin aan wat volgens een gespecialiseerde instantie door de beugel kan en wat niet. Stel je toch niet-toegelaten vragen dan is de kans groot dat je daar geen last mee krijgt. Toch bestaat een risico dat dit wel gebeurt en een (afgewezen) kandidaat een schadevergoeding van je vraagt of zelfs een strafklacht tegen je neerlegt.

Bron:
Immovlan

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag