De rol van energieprestaties bij de verkoop van je woning

Wie vandaag een woning verkoopt of verhuurt, moet in het bezit zijn van een energieprestatiecertificaat (EPC). Dit is een attest waarin een erkende specialist een score geeft aan de energieprestaties van het pand. Het EPC moet verplicht toegevoegd worden aan de verkoopsakte of aan de huurovereenkomst, zodat de nieuwe eigenaars of bewoners op de hoogte zijn van energieprestaties.


Het belang van een energie-audit


Tijdens een energie-audit bekijken specialisten je woning van zolder tot kelder. Ze bekijken de isolatie, het verwarmingssysteem, de warmwaterproductie, de ventilatie … en maken de balans op. De experten signaleren zwakke punten en doen aanbevelingen om de energieprestaties van je woning te verbeteren. Op deze manier kan je de energieverliezen beperken en besparen op je energiefactuur.


De impact van een goede EPC-score op de verkoop van je huis


Kreeg je woning een goede EPC-score (A tot C), dan is dit een sterk argument om te gebruiken bij het bepalen van de verkoopprijs. Weinig panden in België halen een goede score, een goed EPC is dus vrij zeldzaam. Is die goede score het gevolg van recente renovatie- of isoleringswerken? Aarzel dan niet om een koper de facturen van de uitgevoerde werken en je lagere energiefactuur voor te leggen. Als de nieuwe eigenaars door jouw werken kunnen besparen op energie, dan is het te verantwoorden dat je een hogere verkoopprijs vraagt.


Maar wat met een minder goede EPC-score?


Blijkt je EPC-score niet zo positief? Dan kan het interessant zijn om enkele renovatiewerken uit te voeren voor je je huis of appartement te koop stelt. Informeer je goed, voor veel aanbevelingen van energiespecialisten bestaan er premies of andere financiële gunstmaatregelen. Als je de renovatie niet zelf wil laten uitvoeren, kan het nuttig zijn om enkele offertes op te vragen en zo potentiële kopers te informeren over de kost van de werken.

Bron
Immoweb

Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag