De mogelijkheden en voordelen van een carport

Geen garage of eentje te weinig? Niet getreurd, een carport kan de perfecte oplossing zijn. Je wagen staat toch beschut en een carport is nog multifunctioneel bruikbaar ook. We zetten de mogelijkheden en voordelen van een carport even op een rijtje...

Meer ruimte

Indien het budget het niet toelaat of je de kost van een garage nogal prijzig vindt, kan een carport de ideale oplossing bieden. Bovendien win je op deze manier vaak ruimte, want je geeft geen ruimte in je woning op. 

Wat is een carport juist?

Een carport is eigenlijk een soort van ‘open’ garage. Een constructie die bescherming biedt voor één of meerdere wagens en zorgt voor beschutting. Het gaat om een afdak dat gestut wordt door één of 2 zijwanden, maar ook palen zijn mogelijk. Een carport kan aan de woning bevestigd worden of apart. Het hangt maar af van je smaak en de ruimte die je ter beschikking hebt. 

Enkele tips bij het plaatsen van een carport

  • Als je de keuze hebt, plaats je carport dan achter het huis. Dit is het veiligst en het handigst. Bovendien houd je zo heel wat mogelijkheden open. Heb je geen nood meer aan een carport, dan kan je deze makkelijk ombouwen. Je maakt er in een handomdraai een overdekte zitruimte van. 

  • Kies voor een ruime carport als het kan. Voor 2 wagens mag je toch rekenen op 7,2 x 7,2 meter. Wil je ook nog andere zaken onder de carport plaatsen, dan tel je er nog maar wat ruimte bij. 

  • Een carport steunt op een betonnen plaat die je in de ondergrond moet aanbrengen, houd hier rekening mee! Afhankelijk van het gewicht van de structuur, zal deze plaat dunner of dikker dienen te zijn. 

  • Een stedenbouwkundige vergunning is verplicht voor een carport. Soms is zelfs een architect noodzakelijk. Als je twijfelt win dan advies in bij de dienst ruimtelijke ordening van je stad of gemeente. Tegenwoordig wordt er streng opgetreden tegen bouwovertredingen. 

Bijkomende mogelijkheden van een carport

Niet enkel een wagen kan profiteren van een carport. De ruimte kan ook perfect dienen als overdekte speelruimte of zelfs een overdekt terras. Ook bij wat minder weer kan de barbecue zo zorgeloos doorgaan. Met een aantal terrasbranders kan je het zelfs behaaglijk warm krijgen. Ook voor wat tuinspullen kan de carport het ideale berghok vormen. Let wel, een ‘open’ carport kan al snel slordig gaan ogen, als je er teveel aan materiaal in stockeert. 

Bekijk rustig de mogelijkheden, carports zijn er in heel wat materialen en varianten en van heel betaalbaar tot zeer prijzig. 

Bron:
Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag