Coronavirus: Zoveel zal je huis in waarde dalen!

Hoewel veel huishoudens een deel van hun inkomen hebben verloren, zal de nominale daling van de huizenprijzen beperkt blijven: van -2,5% tot -3% voor woningen in 2020. In april en mei, op het hoogtepunt van de inperkingsmaatregelen, is het aantal vastgoedtransacties bij notariskantoren met meer dan een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019, herinnert de bank zich.

Huurwoning nog steeds erg populair


In 2020 zullen meer mensen hun baan verliezen of inkomensverlies lijden als gevolg van tijdelijke werkloosheid. Uit een recent onderzoek blijkt dat één op de zeven kandidaat-kopers zijn zoektocht uitstelt vanwege de vooruitzichten en de onzekerheid. Minder huishoudens zullen zich richten op de aankoopmarkt, waardoor de vraag naar huurwoningen sterk zal blijven.

3% maximum!


Onder de huidige omstandigheden verwacht de bank dit jaar een daling van de huizenprijzen met 2,5 tot 3%. Dit toch wel beperkte verlies valt te verklaren door de aanwezigheid van factoren die de vraag op de vastgoedmarkt ruimschoots blijven ondersteunen, in de eerste plaats lage rentetarieven, een situatie die Belfius nog geruime tijd ziet aanhouden. “Het is interessant voor kopers om te lenen en het trekt de interesse van vastgoedbeleggers aan, zeker nu de prijzen wat dalen”, legt de bank uit.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag