Bouw- en sloopafval: Waar moet ik ermee naartoe?

Bij elk bouwproject zit je wel met afval. Als je zelf gaat bouwen of verbouwen is dat natuurlijk jouw probleem. Je kunt het wel netjes in een container voor je deur stoppen, maar vervolgens kan het daar natuurlijk niet blijven staan. Wat zijn jouw verplichtingen en als je met een aannemer werkt, de zijne?

Wat verstaan we onder bouw- en sloopafval?

Meestal bestaat bouw- en sloopafval uit steenachtige zaken als: metselwerk, asfalt, dakpannen, beton, … Maar ook zaken als bijvoorbeeld roofing, hout, metaal en kunststoffen, komen regelmatig voor. Beschik je over een ouder gebouw, dan kan er ook asbest zijn en daar moet je mee uitkijken. Weet dat gevaarlijke stoffen zoals sommige verven, lakken, vernissen en oliën, geen bouwafval zijn en je dat je deze op voorhand dient in te zamelen.

Wat mag niet?

Bouw- en sloopafval verbranden is niet toegestaan, maar ze in een container stoppen en het vervolgens zo laten, mag ook niet. Selectief afbreken en ontmantelen is de boodschap. Op de bouwwerf dien je dus al zoveel mogelijk te sorteren, dat bespaart je achteraf werk.

Verzamelen doe je met containers

Idealiter kun je verschillende containers plaatsen, maar dit is zelden haalbaar. In principe is een container voor het bouw- en sloopafval en eentje voor zuiver steenpuin een must. Vergeet geen toestemming te vragen als je deze op de openbare weg zet en vul deze container niet hoger dan de rand. Deze containers kun je huren bij gespecialiseerde bedrijven.

Puinzakken als alternatief

Heb je minder afval, dan kunnen puinzakken een alternatief vormen. Je vindt deze zakken bij doe-het-zelfzaken en bij recyclagebedrijven. Ze bestaan in verschillende afmetingen. Informeer je naar de geldende regels over de ophaling in je stad.

Verbouw je zelf of reken je op een aannemer?

Weet dat je als particulier zelf verantwoordelijk bent voor je afval. Ofwel voer je je bouw- en sloopafval naar het containerpark ofwel schakel je afvalverwerker in, die het afval op de bouwplaats komt ophalen. Hier gaan natuurlijk kosten mee gepaard. Die kunnen stevig oplopen, dus informeer je grondig.

Werk je met een aannemer, dan is deze wettelijk verplicht deze af te voeren naar een vergunde verwerker. Hier heb je dus minder zorgen, al zullen deze kosten ongetwijfeld doorgerekend worden.

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons