Ben je verplicht om de stoep voor je deur “slipvrij” te houden?

Koning Winter is in het land en de temperaturen zakken – zeker ‘s nachts! – onder het vriespunt. Je stoep wordt dan snel een ijsbaan, wat uiteraard voor ongevallen kan zorgen. Dan rijst de vraag: ben je wettelijk verplicht om de sneeuw voor je deur te ruimen?

In bijna alle Belgische gemeenten is het verplicht om het stuk trottoir voor je deur slipvrij te maken. Wie dit niet doet, riskeert een boete tot 125 euro, afhankelijk van de gemeente.

En wat met een appartementsgebouw?
In een flatgebouw moet de bewoner van het gelijkvloers sneeuw ruimen. Woont daar niemand, ligt die verantwoordelijkheid bij de bewoner(s) van eerste verdieping en is er een conciërge aanwezig, dan moet deze persoon de nodige maatregelen treffen. Houd er ook rekening mee dat als het gebouw meerdere appartementen op de begane grond heeft, elke bewoner voor zijn of haar appartement moet vrijmaken. En in het geval van een vennootschap is het de vennootschap die aansprakelijk wordt gesteld.

Niet altijd verantwoordelijk?
Er zijn echter uitzonderingen. Als er bijvoorbeeld zware sneeuwval wordt gemeld terwijl je op vakantie of op het werk bent, is het uiteraard onmogelijk om te doen wat nodig is. Bovendien kan de eigenaar van het huis dat zich naast een gladde stoep bevindt niet altijd verantwoordelijk worden gesteld als er een voetganger op uitglijdt. Indien bewezen dat de voetganger niet voorzichtig genoeg was ontbrak, is de kans groot dat die persoon zelf de schuld krijgt.

Wie betaalt?
Hiervoor dient je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (de familiale verzekering) van de bewoner van het huis in kwestie die betrokken is bij de vergoeding van medische en andere kosten. Beschik je niet over zo’n dekking, dan zal je het slachtoffer uit eigen zak moeten vergoeden. Wees je er meteen van bewust dat zulke kosten zeer snel en hoog kunnen oplopen.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag