Belg kan 33.000 euro meer ontlenen dan 2 jaar geleden

De daling van de hypotheekrente is de voorbije twee jaar groter geweest dan de stijging van de woningprijzen. Een woning is 10.000 euro duurder geworden, terwijl je met dezelfde maandelijkse aflossing 33.000 euro meer kan ontlenen, stelt de Immotheker vast. Maar dat leidt niet tot een explosie van het aantal transacties.

In twee jaar tijd is een woning in België gemiddeld 10.000 euro of 4,2 procent duurder geworden. In 2013 moest de Belg nog 240.000 euro voor een instapklare woning betalen. In 2005 was dat al 250.000 euro. Deze stijging is minder groot dan in de voorgaande jaren, waar prijsstijgingen van 5 procent per jaar geen uitzondering waren.

Over diezelfde periode zijn de rentevoeten voor een rente op 25 jaar evenwel gedaald van 3,9 procent naar 2,57 procent. Dat betekent dat de kredietnemer meer kan lenen. Bij een lagere rente moet er maandelijks minder rente per maand worden terugbetaald.

Met een maandelijkse aflossing (1.120 euro) van een doorsnee gezin kan de Belg daardoor op 25 jaar vandaag 33.000 euro méér ontlenen. Dat betekent 249.000 euro vandaag tegenover 216.000 euro twee jaar geleden.

Hierdoor komen meer woningen binnen het bereik van de koper. Een doorsnee gezin in België kan met zijn inkomen (3.200 euro/maand en eigen middelen 50.000 euro) vandaag 54 procent van het beschikbare woningaanbod kopen, tegenover 44 procent twee jaar jaar geleden. Immotheker maakte deze analyse op basis van de 300.000 simulaties die kredietnemers tijdens de afgelopen twee jaar op zijn website maakten. Immotheker vergeleek daarbij de eerste zes maanden van 2015 met die van 2013 voor kredieten met een looptijd van 25 jaar.

Er blijken wel belangrijke geografische verschillen te zijn. Een doorsnee gezin in de provincie Antwerpen met een gezinsinkomen van 3.000 euro kan 45 procent van het aanbod in zijn regio met zijn woonbudget aan. In West-Vlaanderen stijgt dat tot 55 procent van alle woningen.

Ondanks een hoger inkomen (3.260 euro) blijft in Vlaams-Brabant door de hogere woningprijzen ook maar 45 procent van de woningen binnen het bereik van een doorsnee gezin. Het beste af is een gezin in de provincie Luxemburg. 64 procent van alle woningen is er haalbaar voor het doorsnee gezin.

Transacties
Toch is er geen explosie van het aantal vastgoedtransacties. 'Het gemiddeld gezinsinkomen van de mensen die een woning willen kopen is met 5 procent gedaald, van 3.289 euro naar 3.134 euro per maand, stellen we vast bij de simulaties die we voor klanten maken. Helaas blijken vaak onvoldoende eigen middelen een struikelblok te zijn om een aantrekkelijke rente te bekomen en een eigen woning te verwerven', stelt John Romain van de Immotheker.

De banken zijn beduidend strenger geworden. Onder druk van de Nationale Bank, die een paar jaar geleden een overwaardering van zo'n 15 procent zag, zijn de banken vooral vanaf 2011 strenger geworden. Er moesten meer eigen middelen worden opgehoest door de gezinnen die willen lenen om te bouwen. Zeer lange looptijden werden oninteressant gemaakt of zelfs niet meer aangeboden. In 2011 had 39 procent van de in dat jaar verstrekte kredieten een looptijd van 26 à 30 jaar. In 2015 is dat teruggevallen tot 2 procent.

Nieuwbouw
Vooral de nieuwbouw werd hierdoor getroffen. Het aantal leningen voor nieuwbouw in de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg 9.900. In dezelfde periode van 2011 was dat 17.700 en in 2006 zelfs 20.000. Jongeren moeten steeds meer afhaken voor nieuwbouw. Als er geen steun van de ouders komt, kunnen ze steeds moeilijker zorgen voor voldoende eigen inbreng. Dat komt niet alleen omdat de prijs van een nieuwbouw door de hogere normen duurder is geworden. Dat komt ook omdat de quotiteit, het deel van de waarde van de woning waarvoor men niet kan lenen, is verhoogd.

Om dezelfde reden is het aantal leningen voor aankoop gecombineerd met verbouwing gedaald op tien jaar tijd van 8.000 naar 4.400. Veel jongeren komen niet in aanmerking door de stiiging van de gemiddelde lening die is vereist in dit marktsegment. Het gemiddelde ontleende bedrag is gestegen van 116.000 euro in 2006 naar 162.000 euro in de eerste helft van dit jaar. Enkel het aantal leningen die uitsluitend voor verbouwingen dienen zijn recent gestegen. 

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons