Als single een huis kopen? Zo doe je dat!

Laten we beginnen met slecht nieuws: de economische realiteit geeft aan dat je beter met zijn 2 bent als je een huis wil kopen. De gemiddelde leeftijd van een huis bij koppels is 34, terwijl dit bij singles op 38 ligt. Bovendien kan slechts 30% van de alleenstaande theoretisch gezien een gemiddeld appartement of huis kopen op de Vlaamse woningmarkt.

Een huis op je eentje haalbaar? 

Reken op € 214.000 al gemiddelde kostprijs voor een woning op de Vlaamse markt. Dat kan als single haalbaar zijn, maar is niet voor iedereen weggelegd. In de praktijk beschikt ongeveer 55% van de alleenstaande met kinderen en 44% zonder kinderen over een eigen woning.

Volgens de gegevens van Immotheker Finotheker leende de gemiddelde single in 2014 een bedrag van 135.612 euro, om daarmee een totaalproject (alle notaris- en registratiekosten inbegrepen) van 209.492 euro te financieren. Diezelfde single brengt eigen spaargeld in van 73.880 euro en heeft een gemiddeld netto-inkomen per maand van 2 230 euro. Hij of zij is – ook weer gemiddeld – 38 jaar.

Als single in het nadeel

Niet alleen moet je als single alles alleen financieren, je wordt ook gediscrimineerd op het vlak van woningfiscaliteit. Je draait immers ook op voor de forfaitaire gezinsbelasting, registratierechten, woonverzekeringen en woonkosten. Wil dit betekenen dat je je droom volledig aan de kant moet schuiven? Nee, wat je kan doen is alvast:

  • Zoek een woning in de stadsrand. Zo zit je dicht bij het bruisende leven maar betaal je een stuk minder.
  • Kies voor een compacte, praktische woning.
  • Een tuin is niet nodig als er voldoende groen in de buurt is.

Krijg de bank mee

Banken zijn de laatste jaren voorzichtiger geworden en vaak moet je tot 20% eigen vermogen hebben om te kunnen lenen. Vaak zijn ze ook niet erg happig op leningen van 30 jaar of langer. De volgende zaken kunnen je helpen om misschien toch een lening los te krijgen:

  • Laat iemand zich borg stellen voor je.
  • Een aanbeveling van je werkgever en een stabiel inkomen en werkverleden wil ook helpen.
Vang je bot bij de bank, weet dan dat het Vlaams Woningfonds misschien een oplossing kan bieden. Hier kun je terecht voor een sociale lening tot 100% van de aankoopprijs.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw!

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?
Lees meer

Hoe verloopt de aankoop van een woning?

De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Lees meer

Het belang en de voordelen van een schuldsaldoverzekering!

De aankoop van een woning is een grote investering, waarvoor de meeste mensen een lening bij de bank afsluiten. Banken raden aan om een schuldsaldoverzekering te nemen, aangezien dit voor meer zekerheid zorgt. Maar wat is een schuldsaldoverzekering precies en welke voordelen brengt dit met zich mee?
Lees meer

Welke premies en fiscale voordelen geven kopers een duwtje in de rug?

De aankoop van een huis of appartement is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Maar wist je dat er tal van premies en fiscale voordelen bestaan die je bij de aankoop van een woning wat kunnen helpen? In dit artikel geven we je graag enkele interessante tips.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons