Als je architect je na jaren nog een rekening stuurt

Voor het bouwen of verbouwen van je woning doe je een beroep op de diensten van een architect. Enkele jaren na het einde van je bouwproject krijg je daar nog een rekening van. Moet je die betalen?

Je verwacht allicht niet om jaren nadat de werken aan je huis zijn beëindigd nog een rekening te krijgen van je architect van destijds. Maar wat kan je doen als dat toch gebeurt? Kan je in dat geval de rekening protesteren?

Het contract telt
Het is niet omdat je architect lange tijd wacht om je een rekening te sturen dat je diens rekening niet meer moet betalen. Kijk wel na of je architect terecht nog iets van jou vraagt. Hiervoor kan je de architectenovereenkomst die je met hem afsloot ter hand nemen. Daarin kwam je namelijk allicht overeen hoeveel hij precies van jou kan vragen als vergoeding

Tenzij verjaring
Een uitzondering op die regel bestaat als er sprake is van een zogenaamde verjaring. De verjaringstermijn voor prestaties van een architect is echter lang. Je kan je als bouwheer pas op de verjaring beroepen als er tien jaar verstreken is. In de praktijk zal het zelden gebeuren dat een architect zo lang wacht om je een rekening te sturen.

Een ander argument
Zijn er nog geen tien jaar verstreken dan zou je in eerste instantie kunnen zeggen dat je door het tijdsverloop niet meer kan controleren of je architect wel echt de prestaties voor je leverde die hij je aanrekent. Hij zal dat dan moeten bewijzen. Lukt hij daarin dan zal het moeilijk zijn om zijn rekening alsnog te betwisten.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag