Aansprakelijkheidsverzekering aannemers: dit heb jij eraan

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering?

De verzekering op de tienjarige aansprakelijkheid geldt voor alle problemen rond stabiliteit, stevigheid en wind- en waterdichtheid van je woning. De aansprakelijkheid geldt tien jaar lang vanaf het moment dat je de (ver)bouwwerken aanvaardt, en dat alleen voor (ver)bouwwerken van woningen of appartementen waarbij je verplicht een architect onder de arm moet nemen.


Dit betekent het voor jou

Heb jij als (ver)bouwer nu baat bij die verplichte aansprakelijkheidsverzekering? Niet echt, althans volgens de aannemers die de enquête invulden. 85% van hen denkt dat de verzekering bijna nooit moet of kan tussenkomen. 41% laat weten dat hun eigen administratieve last sinds de invoering is gestegen. Bovendien betaal je als (ver)bouwer meer voor je project dan eerst. Soms zelfs té veel, zeggen de aannemers.

Dubbel verzekerd? Dubbel betalen

Hoe dat komt? Heel wat projecten zijn nu dubbel verzekerd: zowel de hoofdaannemer als de onderaannemers sluiten namelijk een verzekering af. “De klant betaalt zo twee keer voor dezelfde dekking”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Om dat te vermijden, moeten onderaannemers de verzekering tijdelijk kunnen opzeggen als die voor de hoofdaannemer al verplicht is.”

Tip: Ga je (ver)bouwen en werk je samen met een aannemer? Controleer dan of die verzekerd is. Is dat niet het geval? Dan zoek je best iemand anders. Zo sluit je oneerlijke concurrentie en andere problemen uit. Uit de enquête van Bouwunie blijkt dat amper 60% van de (ver)bouwers het verzekeringsattest van de aannemer opvraagt.

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons