Aansprakelijkheidsverzekering aannemers: dit heb jij eraan

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering?

De verzekering op de tienjarige aansprakelijkheid geldt voor alle problemen rond stabiliteit, stevigheid en wind- en waterdichtheid van je woning. De aansprakelijkheid geldt tien jaar lang vanaf het moment dat je de (ver)bouwwerken aanvaardt, en dat alleen voor (ver)bouwwerken van woningen of appartementen waarbij je verplicht een architect onder de arm moet nemen.


Dit betekent het voor jou

Heb jij als (ver)bouwer nu baat bij die verplichte aansprakelijkheidsverzekering? Niet echt, althans volgens de aannemers die de enquête invulden. 85% van hen denkt dat de verzekering bijna nooit moet of kan tussenkomen. 41% laat weten dat hun eigen administratieve last sinds de invoering is gestegen. Bovendien betaal je als (ver)bouwer meer voor je project dan eerst. Soms zelfs té veel, zeggen de aannemers.

Dubbel verzekerd? Dubbel betalen

Hoe dat komt? Heel wat projecten zijn nu dubbel verzekerd: zowel de hoofdaannemer als de onderaannemers sluiten namelijk een verzekering af. “De klant betaalt zo twee keer voor dezelfde dekking”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Om dat te vermijden, moeten onderaannemers de verzekering tijdelijk kunnen opzeggen als die voor de hoofdaannemer al verplicht is.”

Tip: Ga je (ver)bouwen en werk je samen met een aannemer? Controleer dan of die verzekerd is. Is dat niet het geval? Dan zoek je best iemand anders. Zo sluit je oneerlijke concurrentie en andere problemen uit. Uit de enquête van Bouwunie blijkt dat amper 60% van de (ver)bouwers het verzekeringsattest van de aannemer opvraagt.

Bron
Livios


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag