8 gouden tips om geld te besparen tijdens het bouwen

Baksteen in de maag? Hou dan zeker deze 8 steengoede tips om geld te besparen in je achterhoofd!

1. Doe het zelf
Wapeningsnetten leggen, bekisting zetten, isolatie plaatsen en schilderen: probeer zoveel mogelijk zelf te doen, en schakel eventueel die handige schoonvader in. Let wel goed op, want als je het verkeerd doet kan dat je achteraf nog meer geld kosten!

2. Ga voor groen
Gebruik duurzame en ecovriendelijke materialen en ga voor een dik isolatiepakket, zonnepanelen en een ventilatiesysteem afgestemd op de woning. Dat is een grotere investering op korte termijn, maar op langere termijn verdien je die wel terug en hou je er zelfs extra geld aan over.

3. Probeer prefab
Van betonwanden tot baksteenpanelen: prefab kan je heel wat geld besparen. Prefab is in de fabriek gemaakt onder ideale omstandigheden waardoor de kwaliteit erg hoog is. Je betaalt alleen de transportkosten; de plaatsingskosten zijn minimaal omdat het niet meer in elkaar gezet moet worden. 

4. Houd het klein
Simpel gezegd: m² = €. Hoe groter je huis, hoe groter je rekening: dat gaat van fundering tot en met de verflaag. Eens je ideale huis getekend is, kijk je best nog waar je wat ruimte kunt missen. En die besparing zie je later natuurlijk ook op je energiefacturen!

5. Bouw buiten het seizoen
Contacteer aannemers buiten het hoogseizoen: in de koude wintermaanden dus. In warme maanden kunnen offertes heel wat duurder uitvallen omdat de vraag groter is dan het aanbod. Vraag ook zeker offertes bij een aantal verschillende aannemers: de prijs kan onderling enorm verschillen. 

6. Maak een financieel plan
… en hou je eraan! Planwijzigingen (zowel in materiaal of ontwerp) kosten geld én zorgen voor extra tijd en frustratie tijdens het bouwproces. Zorg dus dat je op voorhand perfect weet wat je wilt, zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan.

7. Overschat de kosten
Schat alle kosten te ruim in. Zo heb je wat extra ademruimte als je ergens een tegenvaller aantreft, en blijft je financieel plan wel kloppen. 

8. Investeer in kwaliteit
Investeer in belangrijke dingen zoals ramen en deuren. Op de veiligheid van je huis wil je niet besparen!

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons