8 gouden tips om geld te besparen tijdens het bouwen

Baksteen in de maag? Hou dan zeker deze 8 steengoede tips om geld te besparen in je achterhoofd!

1. Doe het zelf
Wapeningsnetten leggen, bekisting zetten, isolatie plaatsen en schilderen: probeer zoveel mogelijk zelf te doen, en schakel eventueel die handige schoonvader in. Let wel goed op, want als je het verkeerd doet kan dat je achteraf nog meer geld kosten!

2. Ga voor groen
Gebruik duurzame en ecovriendelijke materialen en ga voor een dik isolatiepakket, zonnepanelen en een ventilatiesysteem afgestemd op de woning. Dat is een grotere investering op korte termijn, maar op langere termijn verdien je die wel terug en hou je er zelfs extra geld aan over.

3. Probeer prefab
Van betonwanden tot baksteenpanelen: prefab kan je heel wat geld besparen. Prefab is in de fabriek gemaakt onder ideale omstandigheden waardoor de kwaliteit erg hoog is. Je betaalt alleen de transportkosten; de plaatsingskosten zijn minimaal omdat het niet meer in elkaar gezet moet worden. 

4. Houd het klein
Simpel gezegd: m² = €. Hoe groter je huis, hoe groter je rekening: dat gaat van fundering tot en met de verflaag. Eens je ideale huis getekend is, kijk je best nog waar je wat ruimte kunt missen. En die besparing zie je later natuurlijk ook op je energiefacturen!

5. Bouw buiten het seizoen
Contacteer aannemers buiten het hoogseizoen: in de koude wintermaanden dus. In warme maanden kunnen offertes heel wat duurder uitvallen omdat de vraag groter is dan het aanbod. Vraag ook zeker offertes bij een aantal verschillende aannemers: de prijs kan onderling enorm verschillen. 

6. Maak een financieel plan
… en hou je eraan! Planwijzigingen (zowel in materiaal of ontwerp) kosten geld én zorgen voor extra tijd en frustratie tijdens het bouwproces. Zorg dus dat je op voorhand perfect weet wat je wilt, zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan.

7. Overschat de kosten
Schat alle kosten te ruim in. Zo heb je wat extra ademruimte als je ergens een tegenvaller aantreft, en blijft je financieel plan wel kloppen. 

8. Investeer in kwaliteit
Investeer in belangrijke dingen zoals ramen en deuren. Op de veiligheid van je huis wil je niet besparen!

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons