8 dingen waar interieurarchitecten zich aan ergeren (en je dus best niet doet)

Een interieur zegt veel over je manier van wonen. Een eerste indruk maken wanneer mensen over de vloer komen doe je meestal met datgene dat in je woning staat. En mochten interieurarchitecten over de vloer komen, zijn er een paar dingen waar zij zich aan kunnen ergeren. Met deze 8 gratis tips zijn zelfs de professionals fan van je interieur!

1. Alles staat in de weg
“Het belangrijkste voor mij is de openheid van een woning”, steekt interieurarchitecte Lorelie Brown van wal bij Realtor. “Als ik ergens binnenwandel en ik merk dat je ongemakkelijk van ruimte naar ruimte of zelfs in één ruimte kan rondlopen, dan haak ik al heel snel af.”

De meeste woonkamers hebben één muur waar op gefocust wordt, met onder andere een televisie of een open haard. Daarrond worden dan alle meubels vaak zomaar geplaatst, zodat iedereen gezellig samen kan zitten. Eén grote op dat vlak? Less is more. Bekijk even de ruimte die je hebt in je woonkamer. Is zo’n tweede zetel wel nodig? Kijk dus waar je ruimte kan besparen en de hele woonkamer een open ruimte lijkt.

2. Slechte verlichting
“Wanneer ik een woning binnenwandel, is het er vaak donker en muf”, klinkt het bij Anna Shiwlal, een interieurdesigner Los Angeles. “Er is altijd sprake van onvoldoende licht en zelfs een gebrek aan natuurlijk daglicht.” Wie van dat laatste niet voldoende gebruik kan maken kan met voldoende lampen in huis de juiste sfeer creëren. Van een tafellamp tot spotjes, tot staanlampen en hanglampen. Alles kan, zolang je maar iets kiest wat je ook zelf mooi vindt.

3. De grote hoeveelheid rommel
Interieurdesigners hebben arendsogen en een erg gevoelige radar voor rommelige kamers. Zelfs een scheve boekentoren in je kast springt in het oog. Daarnaast willen heel wat mensen net iets te veel dingen in de kijker zetten. Van een topcollectie vaan films of boeken, tot souvenirs van vakantie en de beste prijzen. Dé tip van architecten? Kies enkele toppers uit je interieur uit en belicht deze. De rest tover je best weg (of bewaar je in een gesloten kast).

4. Een gebrek aan eenheid
Stijl is een belangrijke parameter voor ontwerpprofessionals. En uiteraard zijn bepaalde beslissingen in je interieur erg persoonlijk. “Maar als bepaalde dingen in je interieur echt niet passen, of je kiest voor kleuren die echt niet bij elkaar passen, dan durft ons interieurhart weleens bloeden”, getuigt Mark Sidell aan Realtor. “Kies daarom voor neutrale – of pastelkleuren die je eventueel kan combineren met een iets donkere, uitgesproken kleur voor een betere harmonie.”

5. Onaangename geurtjes
Het is een feit dat interieurarchitecten naast een zichtbare eerste indruk ook meteen de sfeer opsnuiven, letterlijk! Zo zijn er heel wat geurtjes waar je als eigenaar gewend aan raakt, maar een buitenstaanders eerste geurindruk kan volledig de mist ingaan als je bijvoorbeeld binnen rookt, of met huisdieren zit. Het is daarom belangrijk om voldoende de woning te verluchten of te ventileren, maar ook een leuk geurtje in huis hebben doet wonderen.

6. De staat van je toilet
Laten we hier meteen duidelijk in wezen: je badkamer moet onberispelijk zijn. Zowel interieurarchitecten als mogelijke nieuwe eigenaars knappen ontzettend hard af als je badkamer een zootje is. Dat kan gaan van een onfris toilet, als onhygiënische kranen of schimmels door vochtproblemen. Het nodige onderhoud is dus aangeraden.

7. Vreemde verhouding
Waar heel wat mensen lak aan hebben is de nodige verhoudingen in hun woning. Gigantische lampen boven een kleine tafel of omgekeerd, de lay-out van een kamer die nogal vreemd oogt of te grote meubels die per se in een te kleine kamer worden gepropt? Interieurarchitecten krijgen er haast de kriebels van. Zorg dus voor een zetel of bed die echt past in woon- of slaapkamer. Stijl maakt op zich niet uit, maar net zoals “don’t oversell it”, hebben we hier “don’t oversize it”.

8. Een gebrek aan persoonlijke stijl
Ondanks dat er heel wat richtlijnen zijn voor het zogezegd perfecte interieur, zijn alle interieurarchitecten het er over eens: “ga voor een persoonlijke stijl.” Heel wat mensen halen hun interieur meestal uit de boekjes en kopiëren alles schaamteloos zodat hun woonkamer nog enkele tientallen keren elders voorkomt. Steek dus voldoende persoonlijke toetsen en interesses in je interieur en maak van je huis echt je thuis.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons