8 dingen die je kan doen in de tuin tijdens de winter

Of er nu sneeuw valt of niet, of het vriest dat het kraakt, je tuin heeft ook in de winter de nodige zorg nodig. En mocht je denken dat er met de barre temperaturen of grauwe dagen helemaal niets aan te vangen valt met je tuin of het groen op je terras, dan ben je mis. Zelfs in de winter kan je met je groene vingers zeker aan de slag. Wij zetten je op weg.

1. Maak je plantjes winterklaar
De temperaturen zijn op dit moment nog redelijk zacht, maar wanneer de echte vrieskou eraan komt, is het belangrijk dat je tuin er klaar voor is. De planten die de eerste winterprik midden december hebben overleefd, kan je bijvoorbeeld in huis halen om de rest van de winter te acclimatiseren. Dat kan door in een aparte ruimte of kamer gebruik te maken van warmtelampen, of je kan ze gewoon achter de zetel in de woonkamer op kamertemperatuur laten meegenieten van de warmte.

Is in huis nemen geen optie, dan is het belangrijk dat je ze voor de eerste vrieskou voldoende water geeft. Zo hebben ze alvast tijdig voldoende vocht binnen. Van zodra het dan echt vriest, kan je rondom (de stam van) je planten een bedje voorzien van versnipperde bladeren, gemalen schors en altijd groen blijvende bladeren. Zo creëer je naast een laagje isolatie ook voedingsstoffen.

2. Snoeien maar!
Wat je ook kan doen is je planten voorbereiden op winterse temperaturen door ze te snoeien. Let wel dat je daarbij de vroege bloeiers niet te vroeg snoeit. Anders zorg je ervoor dat zij tijdens hun bloeiseizoen niet openbloeien. Ga voor elke plant in je tuin na welke manier van snoeien het beste is, want elke plant behandel je best op een andere manier.

3. Breng nu al kleur in je tuin
De grauwe, grijze wintermaanden hebben kleur nodig! Je kan nu al kleurrijke planten en bloemen aankopen die je tuin kleur geven in de periode waarop we het het hardst kunnen gebruiken. De winterhazelaar, toverhazelaar en kamperfoelie zijn er drie die kleur en geur verspreiden tijdens de wintermaanden en tegen een stootje kunnen. Ook vroege bollen met sneeuwklokjes kunnen je tuin sieren als het gesneeuwd heeft.

4. Laat de moestuin werken
Het is niet omdat het winter is, dat alles in je tuin per definitie gedoemd is om te mislukken. Integendeel, zelfs tijdens de wintermaanden kan je verse groenten in je tuin laten groeien om zo je gezin te voorzien van een portie verse vitamientjes. Ga langs bij de lokale doe-het-zelfplantenwinkel en vraag naar specifieke wintergroenten die tegen de koude kunnen.

5. Versier je tuin
Geen plek of geen zin om actief te gaan planten wanneer de temperaturen onder nul gaan? Geen probleem. Wie niet met z’n handen in de grond wil zitten, kan de tuin nog steeds aankleden met leuke decoratie. Leuke winterlichtjes of kleurrijke plantenbakken -om je voor te bereiden op de zomer- kunnen je wintertuin alvast aangenamer doen lijken.

6. Denk aan de fauna
Terwijl jij warm binnenzit met een kom soep of een lekkere maaltijd, zijn onze gevederde vrienden naarstig op zoek naar dat beetje eten om de winter door te komen. Help ze een handje door onder andere gebruik te maken van vetbollen. Je kan ze bijvoorbeeld zelf maken door gesmolten vet en vogelzaad te mengen en te gieten in bakjes. Zo kan je ook tijdens de koude maanden genieten van vogeltjes in je tuin of op je terras.

7. Maak een plan
Net zoals met goede voornemens, kan je ook een plan maken voor je tuin. Zo kan je bijvoorbeeld een tuinhuisje of vuurkorf installeren, of heb je een idee welke planten je wanneer wil laten uitbloeien. Je kan alvast op Pinterest inspiratie opdoen.

8. Spijker je kennis bij
Is het toch te koud, dan kan je altijd binnenblijven en een goed boek bij de hand nemen. Er zijn -naast de voorgestelde Pinterestpagina hierboven- ook voldoende boeken om ideetjes uit te puren. Ook online lessen of workshops kunnen voor de nodige frisse ideetjes zorgen. Veel leer- en leesplezier!

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons