8 dingen die je kan doen in de tuin tijdens de winter

Of er nu sneeuw valt of niet, of het vriest dat het kraakt, je tuin heeft ook in de winter de nodige zorg nodig. En mocht je denken dat er met de barre temperaturen of grauwe dagen helemaal niets aan te vangen valt met je tuin of het groen op je terras, dan ben je mis. Zelfs in de winter kan je met je groene vingers zeker aan de slag. Wij zetten je op weg.

1. Maak je plantjes winterklaar
De temperaturen zijn op dit moment nog redelijk zacht, maar wanneer de echte vrieskou eraan komt, is het belangrijk dat je tuin er klaar voor is. De planten die de eerste winterprik midden december hebben overleefd, kan je bijvoorbeeld in huis halen om de rest van de winter te acclimatiseren. Dat kan door in een aparte ruimte of kamer gebruik te maken van warmtelampen, of je kan ze gewoon achter de zetel in de woonkamer op kamertemperatuur laten meegenieten van de warmte.

Is in huis nemen geen optie, dan is het belangrijk dat je ze voor de eerste vrieskou voldoende water geeft. Zo hebben ze alvast tijdig voldoende vocht binnen. Van zodra het dan echt vriest, kan je rondom (de stam van) je planten een bedje voorzien van versnipperde bladeren, gemalen schors en altijd groen blijvende bladeren. Zo creëer je naast een laagje isolatie ook voedingsstoffen.

2. Snoeien maar!
Wat je ook kan doen is je planten voorbereiden op winterse temperaturen door ze te snoeien. Let wel dat je daarbij de vroege bloeiers niet te vroeg snoeit. Anders zorg je ervoor dat zij tijdens hun bloeiseizoen niet openbloeien. Ga voor elke plant in je tuin na welke manier van snoeien het beste is, want elke plant behandel je best op een andere manier.

3. Breng nu al kleur in je tuin
De grauwe, grijze wintermaanden hebben kleur nodig! Je kan nu al kleurrijke planten en bloemen aankopen die je tuin kleur geven in de periode waarop we het het hardst kunnen gebruiken. De winterhazelaar, toverhazelaar en kamperfoelie zijn er drie die kleur en geur verspreiden tijdens de wintermaanden en tegen een stootje kunnen. Ook vroege bollen met sneeuwklokjes kunnen je tuin sieren als het gesneeuwd heeft.

4. Laat de moestuin werken
Het is niet omdat het winter is, dat alles in je tuin per definitie gedoemd is om te mislukken. Integendeel, zelfs tijdens de wintermaanden kan je verse groenten in je tuin laten groeien om zo je gezin te voorzien van een portie verse vitamientjes. Ga langs bij de lokale doe-het-zelfplantenwinkel en vraag naar specifieke wintergroenten die tegen de koude kunnen.

5. Versier je tuin
Geen plek of geen zin om actief te gaan planten wanneer de temperaturen onder nul gaan? Geen probleem. Wie niet met z’n handen in de grond wil zitten, kan de tuin nog steeds aankleden met leuke decoratie. Leuke winterlichtjes of kleurrijke plantenbakken -om je voor te bereiden op de zomer- kunnen je wintertuin alvast aangenamer doen lijken.

6. Denk aan de fauna
Terwijl jij warm binnenzit met een kom soep of een lekkere maaltijd, zijn onze gevederde vrienden naarstig op zoek naar dat beetje eten om de winter door te komen. Help ze een handje door onder andere gebruik te maken van vetbollen. Je kan ze bijvoorbeeld zelf maken door gesmolten vet en vogelzaad te mengen en te gieten in bakjes. Zo kan je ook tijdens de koude maanden genieten van vogeltjes in je tuin of op je terras.

7. Maak een plan
Net zoals met goede voornemens, kan je ook een plan maken voor je tuin. Zo kan je bijvoorbeeld een tuinhuisje of vuurkorf installeren, of heb je een idee welke planten je wanneer wil laten uitbloeien. Je kan alvast op Pinterest inspiratie opdoen.

8. Spijker je kennis bij
Is het toch te koud, dan kan je altijd binnenblijven en een goed boek bij de hand nemen. Er zijn -naast de voorgestelde Pinterestpagina hierboven- ook voldoende boeken om ideetjes uit te puren. Ook online lessen of workshops kunnen voor de nodige frisse ideetjes zorgen. Veel leer- en leesplezier!

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag